Нових 10 случајева вируса корона у Српцу
19. октобра, 2020.
У уторак 20. октобра Дан жалости у општини Србац
19. октобра, 2020.

Штаб за ванредне ситуације донио нове закључке

Штаб за ванредне ситуације општине Србац, због погоршане епидемиолошке ситуације на подручју наше општине, на данашњој сједници донио је сљедеће закључке:

1. Забрањују се и даље сва окупљања у групама већим од 50 људи, а организатори свих јавних или приватних скупова, која окупљају од 30 до 50 људи, дужни су да пријаве организацију скупова комуналној полицији у Одјељењу за инспекцијске послове општине Србац;
2. Власници и радници у угоститељским, привредним и трговинским објектима дужни су да поштују важећу општинску наредбу о радном времену, ограниче број људи који могу боравити у њиховим објектима у складу са препорукама републичких институција, обавезно носе заштитне маске, поштују прописану физичку дистанцу и друге хигијенско-епидемиолошке мјере дефинисане од стране Института за јавно здравство РС, а у супротном примјењиваће се казнене мјере од стране надлежних службеника Одјељења за инспекцијске послове и Полицијске станице Србац, како према власницима и радницима наведених објеката, тако и према корисницима њихових услуга који су такође дужни да приликом боравка у њиховим просторијама поштују хигијенско-епидемиолошке мјере;
3. Организатори предизборних скупова могу да организују окупљања искључиво уз обавезну пријаву јавних скупова у складу са ставом 1. овог закључка и уз поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера и других препорука надлежних институција;
4. Аутопревозници и корисници услуга јавног превоза, нарочито када је ријеч о школском превозу, обавезно морају носити заштитне маске и поштовати друге хигијенско-епидемиолошке мјере, а у случају њиховог непоштовања биће примјењене казнене мјере;
5. Грађани који изразе сумњу у кршење било ког од наведених закључака могу поднијети пријаву на анонимни број у Општинској управи: 066/623-364 или Полицијској станици путем броја 122.

Ови закључци биће на снази до понедјељка 26. октобра 2020. године када ће се поново анализирати епидемиолошка ситуација и по потреби ублажити или пооштрити постојеће мјере.

Поред наведеног, на снази су и даље закључци дефинисани наредбом о радном времену коју је 13. октобра донио начелник општине Млађан Драгосављевић и која важи до 2. новембра, а која се може прочитати ОВДЈЕ.

На данашњој сједници је констатовано да је нагло повећан број случајева вируса корона у нашој општини и да је то искључиво посљедица непоштовања превентивних мјера, нарочито када је ријеч о појединим јавним окупљањима младих на којима се не примјењују готово никакве мјере заштите, због чега вирус слободно кружи у заједници.

“У задња три дана имали смо преко 30 нових случајева, а свеукупно је око 40 људи тренутно позитивно на вирус корона у Српцу. Због овакве ситуације ангажовали смо додатни број здравствених радника, у складу са систематизацијом, како бисмо одржали функционисање здравственог система”, рекао је директор Дома здравља Србац, Мирко Стојић.

Међу зараженима је неколико играча фудбалског клуба из Ножичког, који до даљег не игра утакмице а фудбалери и њихови контакти су у изолацији. Такође је позитивно неколико ученика основних и средњих школа, од којих је један број њих присуствовао рођенданским и другим слављима, која су означена као највећа и најопаснија жаришта.

“У Центру средњих школа смо имали од четвртка једног позитивног ученика а током викенда још три, због чега су изолована два одјељења, а ради се о ЦНЦ техничарима који су подијељени у двије групе. Укупно имамо шест позитивних ученика и једног професора који ускоро излази из изолације. Школе су једно од најсигурнијих мјеста јер се овдје примјењују све прописане мјере, али проблем представљају разна приватна окупљања и неношење заштитних маски приликом кориштења јавног превоза”, рекао је директор Центра, Миленко Живанић.

У Основној школи “Јован Јовановић Змај” Србац наставу тренутно похађају 843 ученика у седам школских објеката, а позитиван је тренутно један ученик, док је 14 у изолацији. На вирус корона су позитивна и два наставника а један се налази у изолацији.

“Стање је за сада стабилно и наведени случајеви су под контролом. Сви они који требају су изоловани, а преостали ђаци и наставници се придржавају мјера. У школу не може ући нико осим наших радника”, рекао је директор Славко Драгосављевић.

Директорица вртића Дијана Миланковић рекла је да у вртићу тренутно нема заражених а поштују се све прописане мјере.

“Недавно смо уписали 103 полазника од чега редовно долази око 80 дјеце. Она дјеца која имају респираторне тегобе, из превентиве остају код куће”, рекла је Миланковић.

На сједници штаба се могло чути да је надлежна општинска инспекција редовно на терену и врши провјере рада угоститељских, трговинских, привредних и других објеката и да готово нису пропустили ниједан викенд на терену од почетка пандемије.

Договорено је да се сутра одржи састанак са власницима угоститељских објеката како би им се још једном скренула пажња на потребу придржавања мјера, како не би дошли у ситуацију да буду кажњени због њиховог непоштовања.

Kао један од проблема на сједници је истакнуто непријављивање лица за која постоји сумња да су били у контакту са зараженима, што повећава могућност ширења заразе, па се апелује на све грађане за које се утврди да су позитивни да јасно и прецизно наведу особе са којима су били у контакту, али и да се сами грађани пријаве хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља или општинској инспекцији уколико имају сазнање да су били у блиском контакту са обољелом особом.

Такође се могло чути да редовну контролу поштовања мјера обавља Полицијска станица Србац и да на терену уско сарађује са надлежним инспекторима и комуналном полицијом.

Начелник општине Млађан Драгосављевић још једном је упутио апел грађанима да схвате озбиљност ситуације како се не би морале уводити рестриктивније мјере од тренутно важећих, и како не би дошли у ситуацију да буду кажњени због њиховог непоштовања.

Он истиче да су се многи грађани с временом опустили а да многи не схватају величину проблема, или чак негирају постојање вируса, што је недопустиво у тренутку када је број обољелих у рапидном порасту у цијелом региону а болнички капацитети су иготово испуњени.

“Многи грађани су у тешком здравственом стању и боре се за живот, а у посљедње вријеме на респираторима је и све више младих. То можемо спријечити само ако будемо довољно одговорни да смањимо социјалне контакте и држимо потребну дистанцу, носимо заштитна средства кад год смо у прилици и редовно примјењујемо личну хигијену и дезинфекцију животног и радног простора”, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.