За развој општине Србац до 2023. године планирано 7.29 милиона КМ
26. јануара, 2021.
Уручени поклони за прворођену бебу у Српцу
27. јануара, 2021.

Српски народ опстајао на стази светосавља и у најтежим временима

Српски народ и у најтежим временима проналазио je начин да прослави своју крсну славу, нарочито Светог Саву чије име смо славили кроз вијекове и увијек му се обраћали за помоћ кад год је било потребно, а тако му се и сада молимо да у недаћама које су нас задесиле заштити и благослови српски народ, да се умножимо и из свега изађемо као бољи људи.

Ово су ријечи протонамјесника Жељка Сарића са синоћње Светосавске свечаности која је због епидемиолошке ситуације одржана у новој скупштинској сали у Српцу пред ограниченим бројем посјетилаца.

Сарић је окупљенима честитао празник посвећен првом српском архиепископу и утемељивачу Српске православне цркве, државе и школства, истакавши да се Савиндан обиљежавао у србачкој општини кроз историју.

„Према неким усменим предањима, још у вријеме Kраљевине Југославије кроз Србац, тадашњи Босански Свињар, ишла је светосавска литија, што свједочи да је Свети Сава увијек окупљао и благосиљао своје Српчане. Академије које су у протеклом периоду организоване у Српцу у његову част, увијек су биле добро посјећене“, истакао је Сарић.

Славећи име највећег српског светитеља и просвјетитеља, свештеници србачке парохије синоћ су отпјевали традиционалну светосавску химну, а емитовано је и неколико видео спотова са пјесамама које су дочарале дух светосавља и настанак српске државе.

Изводе из Kарејског типика, средњовјековног списа из 12. вијека, који садржи упутства и правила за монашки и испоснички живот, читао је свештеник Петко Вуковић који је нагласио да се ради о најстаријем сачуваном српском документу, кога је написао Свети Сава у својој испосници у Kареји.

Текст типика је Свети Сава урезао на мермерну плочу изнад улазних врата Kарејске испоснице. Оригинал типика са потписом и печатом Светог Саве је чуван у Kарејској испосници све до друге половине 19. вијека када је пренијет у манастир Хиландар, гдје се и данас налази.

Бесједу о Светом Сави читао је јеромонах Филарет из манастира Осовица који је рекао да се о дјелу Светог Саве много говорило и писало, доста пјесама испјевало и научних студија објавило, али када би се кренуло редом набрајати шта је све учинио, те књиге не би стале у сав овај свијет.

„Племић Растко Немањић, који је постао монах Сава, био је заједно са оцем Симеоном утемељивач наше државности. Прописивао је законодавство и добио аутокефалност српске православне цркве. Подигао је бројне манастире и школе у којима је главни предмет било изучавање светог јеванђеља, болнице у којима је примјењивао најсавременије методе лијечења тог времена и часне домове како се не би огријешио о сиротињу“, рекао је Филарет.

Присутнима се обратила и библиотекарка Бранка Санчанин, дипломирани менаџер културе, која је подсјетила да се ове године обиљежава 700. годишњица српског манастира Грачаница, као једне од највећих светиња на Kосову.

“Ради се о једном од најљепших архитектонских бисера које је људска рука сачинила на овим просторима. Саграђен је 1321. године по јулијанском календару као задужбина великог краља Милутина Немањића. У овом манастиру се већ 700 година узносе молитве за српски род и његов опстанак и останак а незаборавне пјесме о овој православној светињи исписали су бројни пјесници попут Алексе Шантића, Матије Бећковића, Владислава Петковића Диса и других, као и бројни умјетници на својим ликовним дјелима”, рекла је Санчанин.

Она је позвала представнике Центра за културу и спорт из Српца да барем један дио овогодишње ликовно-еколошке колоније у Бардачи буде посвећен овом величанственом јубилеју.

Светосавској свечаности, коју су организовали Српска православна црквена општина Србац и Општина Србац, присуствовала је братија манастира Осовица, на челу са протосинђелом Теофилом,  и свештеници србачке и кукуљске парохије, а позиву се одазвао и отац Јустин из манастира Хиландар.

Међу представницима извршне и законодавне власти били су начелник општине Млађан Драгосављевић, замјеник начелника општине Владимир Гужвић и предсједник Скупштине општине Милош Будић, а присутан је био и један број директора и представника јавних предузећа и установа и одборника у Скупштини општине Србац.

Због епидемиолошке ситуације, школска слава Савиндан ће данас бити обиљежена у школама широм општине са ограниченим бројем људи, уз поштовање прописаних мјера надлежних институција.

 

Comments are closed.