Обиљежено 30 година од формирања Друге и Шеснаесте крајишке бригаде
20. септембра, 2021.
Плакета и захвалница србачкој школи и педагошко-психолошкој служби
21. септембра, 2021.

Српске народне пословице преточио у ребусе

Страствени енигмата Душан Лепир (78), који пензионерске дане проводи у породичној кући у насељу Црвени јарак, успио је да претвори преко 500 народних пословица и изрека у ребусе што никоме није пошло за руком на овим просторима.

Готово три године је био ангажован на овом личном подвигу. Обрађене ребусе прикупио је у двије књижице које поносно чува за себе, али је спреман, уколико се укаже добра прилика, да их објави и подијели са другим љубитељима енигматике.

Ово је био велики изазов јер је пословице и изреке тешко обрадити у оригиналном облику. Ипак, успио сам да их комбинацијом слика, слова и знакова представим у пуном значењу. Прво сам претворио оне које сам до тада знао а онда сам потражио књигу у којој је било сабрано више стотина и све их обрадио. Направљени су тако да их могу одгонетати и почетници али има неколико које би сигурно заголицале праве енигмате“, каже Лепир.

Контактирао је једну издавачку кућу у Бањалуци са намјером да изда књигу, али је сазнао да се ради о компликованом и скупом послу, због чега је привремено одустао од ове идеје.

Рекли су ми да немају тренутно особу која би стручно могла обрадити те ребусе а од других компјутерских зналаца из Српца сам добио информацију да то много кошта, што нисам у могућности да самостално финансирам у овом тренутку. Штампање не би изазвало веће трошкове али је припрема најскупља, па ако бих пронашао некога ко би био спреман да то учини под повољним условима, радо бих објавио књигу“, каже Лепир.

Читавог живота бавио се овим загонеткама а нарочито у млађим данима. Прво је куповао часописе у којима су излазили а онда је почео самостално да их конструише.

Знао сам дневно израдити по 10 ребуса, али оне теже нисам могао ни за три дана. За њих се својевремено заинтересовао и некад популарни сарајевски лист Орбис који их је доста објавио. Покушавао сам послије израђивати и укрштене ријечи, али ме нису пуно привлачиле па сам одустао“, каже Лепир.

Од многих ребуса на које је наишао у свом животу, два су му изазвала највећу пажњу, а оба их је успио ријешити без веће муке.

Прије много година у једној емисији су поставили ребус чије је коначно рјешење било – Свијет лакомаца гута много вечера. Брзо сам дошао до одговора али се нисам јавио телефоном уживо у емисију. Кад сам видио да сам погодио, било ми је драго. Посебно ми је у сјећању остао ребус у којем су била нацртана два пара гљива и поред њих још једна гљива. Радило се о мухари а рјешење је било Мухарем у харему хара“, каже Лепир.

Иако још увијек чека на објаву своје прве књиге енигматике, за своју душу је осмислио једну другу књигу у којој је сабрао важне датуме и за коју је веома везан.

Прије пет година сам имао карцином и операција је била веома тешка а опоравак дуг. Био сам врло дисциплинован, а по природи сам и оптимиста, па сам се брзо вратио у нормалу. То ме је мотивисало да забиљежим овај, али и друге важније датуме у животу који су ми приредили радост или неко веће узбуђење. Један од њих се догодио недавно када сам са групом планинара залутао на Мотајици па је на крају по нас морао доћи комби“, каже Лепир.

Душан је познат као велики рекреативац и већ годинама је један од најстаријих учесника планинарских похода на Мотајицу, марша „Стазом егзодуса“ на Возући и бициклијаде која се одржава од Српца до манастира Осовица. Уз то је и искусан ловац и има на десетине трофеја од којих је у поткровљу куће направио ловачки музеј.

Времешни Српчанин препознатљив је и као врстан мајстор а за протекле три деценије направио је преко 500 експоната од дрвета са мотовима људи, животиња и разних предмета. Најновији рад који је заокупирао пажњу јавности је фигура Новака Ђоковића коју израђује у природној величини а завршетак се очекује до почетка октобра. Фигура је висока око 212 центиметара и тешка преко 100 килограма.

Comments are closed.