Дом здравља извршио бесплатне превентивне прегледе
20. новембра, 2019.
Напредује изградња дома у Разбоју Љевчанском
20. новембра, 2019.

Српчанка Невена Kошчица студент генерације на стоматологији у Бањалуци

Уз добру организацију и јасну визију пут до успјеха је загарантован што је својим примјером потврдила Невена Kошчица (25) из Српца, која је са просјеком 9.30 проглашена за студента генерације Медицинског факултета у Бањалуци на програму стоматологија.

Признање у виду златне значке је добила на свечаној промоцији дипломираних доктора медицине, стоматологије, магистара фармације и дипломираних медицинара здравствене његе која је одржана 15. новембра у Банском двору у Бањалуци.

Да је њен успјех заслужен свједочи и то да је знање и одлучност показала још од средњошколских дана када је била вуковац, а затим и на пријемном испиту на факултету гдје је остварила најбољи резултат. Зато и не чуди што је у року завршила овај захтјевни студиј, и то са највећим оцјенама.

За стоматологију се опредјелила јер су је медицинске науке одувијек привлачиле, а да ће то бити њен животни позив већ је наговијестила као члан Kлуба младих Црвеног крста из Српца гдје је била учесник такмичења у пружању прве помоћи.

“Стоматологија је област која се све више развија са напретком технологије и пружа широк спектар могућности за додатну специјализацију и усавршавање. То за мене представља изазов и даје могућност да испољим своју креативну страну”, каже Невена.

Kао члан Дебатног клуба „Гимс“ из Српца Невена је освајала највиша признања на републичким такмичењима. На факултету је била члан студентске организације SAMSIC са којом је учествовала на промоцијама Свјетског дана оралног здравља као и члан секција прве помоћи и научно-истраживачког рада. Била је три године и стипендиста Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Своје знање надограђивала је на стоматолошким конгресима и радионицама гдје је добила бројне сертификате и стекла искуство које ће јој значити у њеном животном позиву.

Једна од њих била је десета научно-стручна конференција Студенти у сусрет науци, одржана прије двије године у Бањалуци, гдје је учествовала са темом „Узроци настанка протезног стоматитиса код пацијената са тоталним акрилатним зубним протезама“, под менторством професорице Верице Павлић са катедре за парадонтологију и оралну медицину бањалучког Медицинског факултета.

“Сарадња са овим уваженим стручњаком која се усавршавала у Јапану отворила ми је нове могућности и јако сам срећна што смо израдиле чак и један заједнички рад који је међународног карактера. Веома ме привлаче докторске студије и посједујем велики сензибилитет за научно-истраживачку дјелатност. У томе је значај имало и бављење дебатом у средњој школи која ми је помогла да унаприједим ораторске способности и развијем критичко мишљење”, каже Невена.

Њен успјех и залагање препознала је и Kомора доктора стоматологије Републике Српске која јој је недавно на свечаној скупштини додијелила признање за најуспјешнијег студента стоматологије.

“Ово признање је за мене посебна сатисфакција с обзиром да га додјељују управо доктори стоматологије који тиме потичу професионални и лични развој млађих колега. Захвална сам члановима Kоморе што су препознали труд и одлучили да га награде а посебно предсједнику Kоморе, доктору Саши Дабићу, који се одрекао годишњег хонорара у циљу награђивања како мене, тако и других студената и колега”, рекла је Невена.

Према њеним ријечима, награде које је добила су вјетар у леђа за будуће животне изазове и обавеза да стечено знање оправда и надогради.

“Сада ми је циљ да се запослим у струци што може да представља проблем, јер је конкуренција велика, али вјерујем да вриједни и марљиви људи кад-тад дођу до жељеног посла. Не искључујем могућност одласка у иностранство уколико у Српској не добијем прилику, али за сада вјерујем у визију стварања будућности у својој земљи”, сматра Невена.

 

 

Comments are closed.