Друга лига за рукометаше: Србац декласирао Kозару Млијекопродукт 2
8. априла, 2019.
Дружење србачких полицајаца и додјела јубиларних награда поводом Дана полиције
8. априла, 2019.

Српчанка Драгана Шњегота на конференцији у Кембриџу представила истраживања о вуку у БиХ

Српчанка Драгана Шњегота први је и једини учесник из Босне и Херцеговине који је учествовао на међународној конференцији у Kембриџу (The Student Conference on Conservation Science) која се бави заштитом биодиверзитета и менаџмента природних ресурса и одржава се већ пуне двије деценије.

Шњегота је на овом стручно-научном скупу који је одржан од 26. до 28. марта, уз учешће младих научника из око 120 земаља, имала велику привилегију да представи свој пројекат који има за циљ креирање плана заштите сивог вука као незаштићене ловне дивљачи на подручју Босне и Херцеговине.

“Остварила сам важне контакте са учесницима који се баве истом проблематиком, заштитом великих звијери. То ће ми много помоћи у изради научне публикације о вуковима са европског и динарско-балканског нивоа што ћу радити са колегама из Србије, Пољске и Словеније који су стручњаци у области биологије и генетике вука”, рекла је Шњегота.

Она је виши асистент Природно-математичког факултета у Бањалуци на ужој научној области Генетика и насљеђивање а упоредо је завршила мастер академске студије на модулу Зоологија у Новом Саду гдје је уписала и докторске студије. Протеклих мјесеци радила је на докторској дисертацији која има за циљ генетичку карактеризацију сивог вука што се први пут ради за вукове са подручја БиХ који припадају динарско-балканској популацији вука.

“Тренутно има око 400 сивих вукова у БиХ и ова врста је све угроженија. Kако би се утврдио њихов тачан број и присуство на одређеном подручју, радила сам мониторинг постављањем фото замки а резултате пројекта предочила сам учесницима конференције у Великој Британији”, рекла је Шњегота.

Да је њен истраживачки рад добио велику пажњу, потврђује и чињеница да је међу 180 делегата на конференцији ушла у круг њих 20 који су учествовали у дискусији са Дејвидом Атенбором, творцем документарних серијала „Живот“ и „Планета Земља“ са којима се прославио у цијелом свијету и добио бројна признања.

“Била ми је изузетна част што сам одабрана да поставим питање најпознатијем природњаку на свијету који је дао немјерљив допринос очувању планете Земље и указао кроз своје документарце на проблеме са којима се она суочава. Сусрет са овим еминентним стручњаком је нешто о чему сваки истраживач на свијету може само сањати. Такође сам поносна што сам први учесник конференције са овог подручја што је посебно наглашено на церемонији затварања”, рекла је Шњегота.

У припреми своје докторске дисертације млада србачка научница је обишла бројне европске земље и стекла корисна знања, па је тако између осталог провела неколико мјесеци у лабораторији за истраживање сисара у пољском град Бјаловјеж, Департману за биологију на Биотехничком факултету Универзитета у Љубљани, лабораторији за генетику на ПМФ-у у Новом Саду и међународном курсу у Вагенингену у Холандији.

Драгана Шњегота је завршила гимназију 2004. године у Центру средњих школа „Петар Kочић“ у Српцу а основне студије на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци на одсјеку Биологија 2009. године. У току студија била је стипендиста Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства науке и технологије Републике Српске и Фондације др Милан Јелић а била је и стипендиста Владе Холандије.

 

Comments are closed.