У Српцу обиљежен 27. рођендан Републике Српске, спортска дворана добила назив „9. јануар“
9. јануара, 2019.
Вјерске заједнице на пријему код начелника општине, побољшана сарадња са локалном управом
10. јануара, 2019.

Српчанин Јован Радомир промовише српска јела на међународном такмичењу у Kини

Шведски телевизијски водитељ и новинар Јован Радомир, који је поријеклом из Српца, нашао се у финалу међународног такмичења „Gourmand World Cookbook Awards” у оквиру којег се сваке године награђују најбоље књиге о храни и пићу објављене широм свијета.

Његова нова књига “Балкан – храна, људи и успомене”, која је објављена 15. августа у Гетеборгу, номинована је у категоријама Медитеран и Источна Европа на поменутом такмичењу а у конкуренцији се налазе књиге бројних аутора са свих меридијана, од Америке и Русије до Аустралије.

Иако ће на такмичењу наступити под шведском заставом, Јован ће на финалном такмичењу које се одржава у јуну ове године у кинеском Макау заправо представити обичаје народа у Србији и Балкану.

“Након великог успјеха прве књиге „Мој Балкан“ која је продата у више од десет хиљада примјерака, објавио сам и другу књигу рецепата српске националне кухиње и других балканских народа. То није само кувар, већ књига успомена на моје поријекло и завичај и путопис кроз наше обичаје и историју. Читаоци ће кроз моју књигу пропутовати читавим Балканом и упознати славне личности и нашу богату традицију”, каже Јован.

Додаје да му је изузетна част што се нашао у финалу овог такмичења које се одржава већ 24 годину заредом а до сада је учешће узело преко 215 земаља из цијелог свијета. Завршној церемонији присуствоваће на стотине аутора, кувара и других важних личности из области хране и издаваштва а ова награда у кулинарском свијету се пореди са Оскаром у филмској индустрији.

“Kакав год пласман да остварим за мене ће бити успјех да нашу кухињу представим широј публици ван Шведске. Мој кувар је потекао из сјећања на Србац и родне Бајинце а прожета је бројним фотографијама из породичних албума. Надам се да ће освојити срца широм свијета и да ће многи научити како да спремају нека од најславнијих српских јела и притом схватити да смо народ са богатом традицијом и културом”, рекао је Радомир.

Јованова прва књига „Мој Балкан“ доживјела је три издања и објављена је на шведском и енглеском језику. Друга књига је на путу да оствари сличан успјех, а његова велика жеља је да буде објављена и на српском језику, иако се шведско издање такође може купити у књижарама широм Србије.

Јован је широј публици у Шведској већ двије деценије познат по интервјуима са највећим свјетским музичким звијездама и ангажману на Еуросонгу гдје је годинама био предсједник шведског националног жирија, а уназад неколико година је прави промотер српске националне кухиње и традиције нашег народа.

Талентовани Српчанин успјешан је и као продуцент а у богатој каријери сарађивао је са многим страним али и домаћим музичким звијездама, попут Марије Шерифовић. Снимио је и бројне документарце, попут филма о трубачкој групи у Шведској која свира српске традиционалне пјесме. Филм је сниман од Стокхолма до Гуче а у њему је интервјуисао и Горана Бреговића.

 

Comments are closed.