Стигла нова донација за дјечији вртић
24. априла, 2019.
Саопштење о могућности ограниченог рада у дане државних празника
24. априла, 2019.

Српчанин Јован Радомир промотер српске културе и обичаја у Стокхолму

Шведски телевизијски водитељ и новинар Јован Радомир, који је поријеклом из Српца, био је један од домаћина промоције Београда и Србије која је ових дана организована у центру Стокхолма. Догађај су организовале Туристичка организација Београда и Туристичка организација Србије уз подршку Амбасаде Републике Србије у Стокхолму.

Догађај је окупио око 70 гостију, представника туристичких агенција, медија, пословних људи и познатих личности из свијета спорта, културе, привреде и јавног живота Шведске, а том приликом многе туристичке компаније изразиле су жељу да уврсте у своју понуду Београд и Србију односно интензивирају постојећу понуду.

„Циљ је био да се скрене пажња на најважније културне знаменитости Србије и великане српске историје, истакне понуда за одмор у бројним градовима са нагласком на Београд као „град са душом“ и популарну европску “city break” дестинацију а гости су имали прилику и да испробају чувена вина и специјалитете балканске кухиње“, рекао је Радомир.

Међу гостима промоције били су Staffan Olsson, свјетски и европски првак у рукомету, Jacob Brandon-Cox, директор тениског турнира “Stockholm Open”, Reegolito, шведска поп звијезда и многи други.

Радомир каже да је ово била прва промоција овакве врсте и додаје да је организована на изузетно високом нивоу.

„Сматрам да би по узору на овај догађај требало организовати нешто слично како би промовисали природне и туристичке љепоте Републике Српске, Бањалуке и Српца а нарочито нашу гастрономску понуду, што би засигурно привукло пажњу Швеђана“, каже Радомир.

Овај познати водитељ аутор је пројекта „Balkan Food Clubs“ и написао је двије ауторске књиге рецепата српске националне кухиње и других балканских народа које су уједно путопис кроз наше обичаје и историју.

Прва књига „Мој Балкан“ доживјела је три издања и продата у више од десет хиљада примјерака а његова нова књига “Балкан – храна, људи и успомене”, која је објављена 15. августа у Гетеборгу, номинована је у категоријама Медитеран и Источна Европа на међународном такмичењу „Gourmand World Cookbook Awards” у оквиру којег се сваке године награђују најбоље књиге о храни и пићу објављене широм свијета.

У конкуренцији су се ове године нашле књиге бројних аутора са свих меридијана, од Америке и Русије до Аустралије а финале у којем ће учествовати и Јован биће одржано у јуну у кинеском граду Макауу.

Иако ће на такмичењу наступити под шведском заставом, Јован ће у финалу заправо представити обичаје народа у Србији и Балкану међу учесницима из више од 200 земаља из цијелог свијета.

 

Comments are closed.