Одата почаст погинулим борцима из Kукуља
7. јула, 2021.
Савез „МеНеРаЛи“ активно помаже Извору у раду са дјецом са посебним потребама
8. јула, 2021.

Српчанин Гојко Басурић већ 11 дана пјешачи до манастира Острог

Након што је у мају 2019. године пјешачио 14 дана до манастира Острог у Црној Гори, успјешни спортиста и рекреативац Гојко Басурић поново се одлучио на сличан подвиг.

На ходочашће дуго 480 километара кренуо је 27. јуна из Српца и за 11 дана је прешао близу 350 километара, а очекује да стигне до Острога у суботу 10. јула.

Прије двије године друштво му је правио пријатељ Младен Мачинковић а овога пута је одлучио да сам превали велику удаљеност по несносним врућинама које му отежавају пут, али које га неће спријечити да стигне до циља и поклони се великом светитељу.

“Жеља за другим ходочашћем рађа се већ двије године, али се тек недавно створила могућност за то. Прије мјесец дана сам донио одлуку да кренем крајем јуна. Нисам имао посебне физичке припреме јер се бавим спортом и рекреацијом и стално се налазим у неком виду тренажног процеса, али сам више пажње посветио психичким припремама јер ми је било потребно да имам бистре мисли”, рекао је Гојко.

За разлику од прошлог пута, пјешачиће неколико километара више јер је због одређених измјена пут дужи, али ће га то мотивисати да помјери властите границе и осјети потпуно емоционално и духовно испуњење.

“Ходање по овим врућинама је веома напорно, два дана је температура била чак 39 степени, тако да сам поласке морао прилагодити и кретати веома рано, некада чак и у 4 часа ујутру. Углавном се трудим да циљ за тај дан испуним најкасније до 13 часова. Након тога иде туширање, масирање ногу и спремање ствари за сљедећи дан. На спавање одлазим већ око 19 часова”, каже Гојко.

Углавном преспава у мотелима и хостелима, а понекад и код пријатеља, познаника и чланова шире породице ако се задеси у њиховом граду. Дневно пређе између 30 и 40 километара и често сусреће локалне мјештане који му дају подршку, а међу њима су најчешће они које је сусретао приликом првог ходочашћа.

“Људи су веома љубазни и дају ми подршку. Напорно јесте, али када знам који је крајњи циљ, ништа ми није тешко. Овог пута сам са собом понио мање личних ствари него прошли пут, како би торба била лакша, али сам присиљен да због временских услова и великих врућина носим пуно више воде и хране”, каже Гојко.

За њега је увијек непоновљив осјећај доћи на ово светилиште које се налази између Никшића и Подгорице а кога је изградио Свети Василије Острошки у стијени на 900 метара надморске висине.

Прије двије године на њега је посебан утисак оставило пјешачење од доњег до горњег манастира које је са пријатељем Младеном прешао бос и гдје су их бројни вјерници дочекали са аплаузом. Ту су преспавали под отвореним небом и у јутарњим часовима се поклонили Светом Василију чије се мошти налазе у манастиру.

„Вјерујем да ме овај јединствен осјећај поново чека и надам се да ћу се наредних година опет одлучити на овако нешто“, каже Гојко.

Он је познат у Српцу као истакнути спортиста и освајач медаља у каратеу на домаћим и свјетским првенствима. Вишеструки је првак у богојављенском пливању за Часни крст а наставио је традицију купања у Сави на Богојављење иако посљедњих година није било организованог пливања.

 

 

Comments are closed.