Одгођена представа “Љубавни оглас”
29. новембра, 2019.
Општина Србац унапређује сарадњу са Руском Федерацијом
29. новембра, 2019.

Српчанима представљен дио богате руске историје

У сали Дома културе у Српцу синоћ је одржано вече руске културе у склопу којег је промовисана књига под називом „Генералисимус Суворов“ аутора Леонтија Раковског. Организатори су били Народна библиотека Србац и Удружење за очување традиције из Приједора.

Повод за књижевну промоцију био је навршених 220 година од смрти највећег војсковође у историји ратовања, који је водио руску војску у 62 битке и све их је добио.

Овој културној вечери присуствовали су први секретар амбасаде Руске Федерације у БиХ Антон Соколов, начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, настојатељ манастира Осовица протосинђел Теофил, преводилац књиге са руског на српски језик Владимир Kрчковски, предсједник Удружења за очување српско-руске традиције из Приједора Жељко Шормаз и други гости из сусједних општина и Станара.

Присутне је поздравио директор Народне библиотеке Србац Бранко Савановић, а потом је о војсковођи Суворову надахнуто говорио професор историје из Бањалуке Дејан Kарлица, истакавши да је овај војсковођа у себи имао храброст једног Милоша Обилића и мудрост и стратегију ратовања Живојина Мишића.

Запажен успјех имали су парови Плесног клуба „Ритам“ Србац и пјевачка група руских пјесама из Приједора.

Током синоћње вечери одржана је и изложба фотографија посвећена 90. годишњици рођења великог руског политичара и државника Јевгенија Примакова.

 

Comments are closed.