Десет нових случајева вируса корона у Српцу, укупно 63 позитивних
18. августа, 2021.
У Српцу пет нових случајева вируса корона, једно лице преминуло
19. августа, 2021.

Српчани присуствовали парастосу за српске борце и цивиле у насељу Унка код Брода

Трочлана делегација Борачке организације општине Србац, на челу са Гораном Плотаном, присуствовала је јуче, у насељу Унка код Брода, помену за српске борце и цивилне жртве Одбрамбено-отаџбинског рата који су погинули у одбрани и ослобађању ове општине.

Наша делегација узела је учешће у парастосу на позив Општинске борачке организације Брод и Мјесне организације бораца Унка.

Помену је присуствовала и мајка погинулог борца Спасоја Тутњевића, Недјељка, која је запалила свијеће и положила руже на споменицу погинулих бораца. Спасоје је као припадник Србачке лаке бригаде погинуо на бродском ратишту.

Сваке године на овај дан спомен обиљежје на Унци посјете породице погинулих, њихови саборци и велики број мјештана Брода као и други поштоваоци лика и дјела српских бораца из других крајева Републике Српске и Србије.

Помен је служен за погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја мјесне заједнице Унка, затим из Првог батаљона војне полиције Првог Kрајишког корпуса и других бригада Војске Републике Српске који су погинули приликом ослобађања Брода, као и за припаднике ЈНА Војне поште Врање који су погинули у априлу и мају 1992. године на подручју Брода.

На бродском ратишту је 1992. године, приликом ослобађања и одбране Брода, учествовала и Прва србачка лака пјешадијска бригада.

Према подацима Борачке организације Брод, шест припадника Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Српске погинуло је у периоду од 15. до 21. августа 1992. године, у операцији за ослобођење Брода.

На овим просторима у периоду мај и април 1992. године погинуло је 30 припадника Војне поште 7036/4 Врање и погинулих бораца из других општина.

 

Comments are closed.