Током викенда девет нових случајева вируса корона у Српцу
30. августа, 2021.
Првом дружењу Kоровчана одазвало се око 120 мјештана
30. августа, 2021.

Српчани присуствовали обиљежавању Дана несталих и погинулих на Озрену

У порти Манастира Светог Николе на Озрену данас је обиљежен Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату у Републици Српској, а овом догађају присуствовали су и представници Општинске управе Србац, начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоја Врсајковић.

Служен је парастос погинулим и несталим, а потом су положени вијенци и цвијеће код спомен-крста.

Вијенце су положили предсједник Владе Радован Вишковић, делегације институција Републике Српске, Савеза општина и градова Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, републичке организације и удружења, као и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Парастосу су присуствовали и Вељко Лазић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, обојица из Српца.

На данашњем скупу могло се чути да Република Српска још потражује 1.652 нестала лица, од којих 1.013 цивила, 626 припадника Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

У темеље Републике Српске живот је уградило 23.749 бораца и 6.481 цивил, а највећа страдања била су током 1992. године када је било око 13.000 српских жртава.

Од ове године Дан несталих се обиљежава 30. августа, а не 15. септембра како је било раније.

 

Comments are closed.