Нови случај корона вируса у србачкој општини, заражена жена из Малог Разбоја
16. априла, 2020.
Јавни позив за додјелу 25 пластеника социјално угроженима, младима и женама из Српца
22. априла, 2020.

Српчани поштовали полицијски час током Васкрса, нема нових обољелих од вируса корона

Мјере ограничења кретања које су биле појачане током васкршњих празника поштовао је највећи број грађана србачке општине тако да је регистрован само један случај кршења полицијског часа, саопштио је Штаб за ванредне ситуације општине Србац на данашњој редовној сједници.

Сједници је присуствовао командир Полицијске станице, Небојша Новаковић, који је рекао да су њихове патроле биле активне током свих празничних дана и додао да су грађани били дисциплиновани.

“Само једно лице је санкционисано у наведеном периоду због кретања у времену полицијског часа. Од почетка ванредних мјера санкционисали смо 33 лица од чега је 25 њих било до 65 година старости а седморо су били пензионери. Kретање током полицијског часа је дозвољено само оним лицима која имају дозволу од стране својих послодаваца или МУП-а”, рекао је Новаковић.

Kонстатовано је да су грађани послушали препоруке надлежних институција и најрадоснији хришћански празник провели у својим домовима, у кругу најуже породице.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић рекао је да су за вријеме васкршњих празника вршене редовне контроле поштовања мјера кућне изолације и да није било случајева њиховог кршења. Он додаје да је до данас укупно издато 296 рјешења о кућној изолацији те извршене 1344 инспекцијске контроле.

“Тренутно се у кућној изолацији налази 19 лица, од чега је 14 њих који су имали контакт са зараженом женом из Малог Разбоја која је смјештена на болничко лијечење у Бањалуку. Тестирани су њени укућани који су били негативни на присуство вируса корона а у току је и тестирање других лица са којима је била у контакту. Нико од њих за сада не показује симптоме болести”, рекао је Билановић.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да обољела жена из Малог Разбоја такође има блажу клиничку слику и изразио наду да у наредним данима неће доћи до њеног погоршања здравственог стања.

“Ово је други случај корона вируса у Српцу док је први случај у потпуности излијечен. Мјере превенције које су предузимане дале су резултате јер се смањује број лица која су под здравственим надзором. То потврђује и податак да се у карантину у Бардачи тренутно налази само једно лице. Ако се овако настави, надам се да ће, према најавама из републичког кризног штаба, већ у мају доћи до релаксирања одређених мјера”, рекао је Стојић.

Kомандант Штаба за ванредне ситуације и начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да грађани Српца и даље треба да се придржавају свих изречених мјера и да редовно прате објаве надлежних институција.

“Неопходно је задржати озбиљан приступ, какав смо имали и до сада, јер сваки вид опуштања може довести до погоршања епидемиолошке ситуације. До краја седмице провешћемо још једну акцију дезинфекције улица, јавних објеката и површина, као и просторија јавних предузећа и установа и заједничких просторија у стамбеним зградама. До сада је подијељен велики број пакета хране, средстава за хигијену и заштитних средстава најугроженијим категоријама а наставићемо са оваквим видом помоћи уколико се за то укаже потреба”, рекао је начелник Драгосављевић.

На крају састанка упућен је још једном апел грађанима да изађу у сусрет пензионерима уторком и петком у периоду од 7 до 10 часова, када им је дозвољено кретање, и дају им предност у трговинама, банкама, апотекама и другим објектима.

Такође је апеловано грађанима који ових дана пале коров и друго растиње да о томе претходно обавијесте Територијалну ватрогасну јединицу, те сами предузму одговарајуће мјере заштите, јер се ватра на њивама и другим површинама које се пале лако може распламсати и угрозити становништво и материјална добра. У супротном, прописане казне у складу са законским прописима су од 100 до 1000 KМ.

У видеу који се налази у прилогу можете погледати како је изгледао Србац за вријеме полицијског часа на Васкрс, у недјељу 19. априла.

 

Comments are closed.