Делегација Српца на пријему код амбасадора Руске Федерације Петра Иванцова
21. фебруара, 2020.
Стигла донација од 50 комплета постељине за србачки вртић
22. фебруара, 2020.

Српчани показали интерес за догађаје из историје српског народа

Народна библиотека Србац организовала је у четвртак 20. фебруара предавање на тему “Сретење 1804-1835. васкрс српске државе“, о чему је говорио професор историје Дејан Kарлица из Приједора.

Током једночасовног предавања посјетиоци су имали прилику да чују важне податке из историје српског народа, а нарочито о периоду од 1804. до 1835. године који се тиче стварања модерне српске државе, као и о великим државницима Kарађорђу Петровићу и Милошу Обреновићу. Било је ријечи о недаћама са којима се српски народ сусретао, те узроцима и значају покретања и исходу Првог и Другог српског устанка, па до Сретењског устава, који се сматра круном читавог процеса који му је претходио.

Поред историјских чињеница, истакнута је потреба да се оваква предавања одржавају чешће, како би се садашње генерације упознале са историјом и биле достојне својих предака.

Професор Kарлица је поменуо да је школским реформама у систему образовању историја као наставни предмет сведена на минимум или избачена у многим стручним школама, те да је на овај начин код младих потребно ширити националну свијест како би били достојни предака и јасно сагледали сва искушења која је прошлост наметала, јер је само свјесност историје предуслов да нам се она не понови.

,,То више није питање знања, већ голог опстанка. Народ који је у 20. вијеку преживио три геноцида мора бити историјски дубоко свјестан тога, свјестан да тај процес није завршен и да управо свијест о свему томе спријечи поново таква страдања“, каже Kарлица.

Он је истакао да друштво и државници, да би били успјешни, морају имати визију и могућност предвиђања, додајући да је то немогуће без улагања у образовање, познавања прошлости и историје.

,,Друштво чији систем образовања и учење пропада, не може изњедрити велике личности или му је то теже. За великог државника потребна је визија, процјена свих процеса који се воде у овом тренутку и познавање прошлости да би се предвидјела будућност“, додао је Kарлица.

Директор библиотеке Бранко Савановић рекао је да му је задовољство што је ова установа организовала овакво несвакидашње предавање и додао да га радује што су се посјетиоци одазвали у великом броју.

На предавању је изведено неколико пригодних пјесама мушке пјевачке групе Удружења за очување традиције из Приједора.

 

Comments are closed.