Извор на дружењу у Доњим Подградцима међу дјецом из цијеле бивше Југославије
13. маја, 2019.
Приправност због обилних падавина: Оспособљен привремени насип у Мартинцу и пумпна станица Повелич
13. маја, 2019.

Српчани пјешачили 470 километара до Острога, Гојко и Младен остварили дугогодишњи сан

Српчани Гојко Басурић и Младен Мачинковић остварили су прави подвиг јер су након 14 дана пјешачења у суботу 11. маја стигли до манастира Острог након што су препјешачили 470 километара.

Њихова дугогодишња жеља је била да посјете овај манастир у којем никада до сада нису били а припреме су трајале око пола године.

„Од првог тренутка смо знали да ћемо до Острога стићи пјешачењем. Нисмо имали проблема са кондицијом и дневно смо прелазили око 35 километара а посљедњи дан чак 60 километара“, каже Младен.

Спавали су углавном у приватним смјештајима и код пријатеља и познаника из мјеста кроз која су пролазили. Током путовања их је више пратила киша него сунце, а када је било најтеже, имали су помоћ локалних мјештана.

„Многи су нам помагали али највише се захваљујемо породицама Јеринић и Дамјановић из Станара које су нам помогле у ситуацији када нисмо имали рјешење“, каже Младен.

Посљедњег дана путовања ишли су од Никшћа до Острога са групом ходочасника са Сокоца а истог дана су их угостили и њихови пријатељи из црногорске невладине организације „Пандурица“ који су за њих организовали дружење.

Посебан утисак на њих оставило је пјешачење од доњег до горњег манастира које су прешли боси и гдје су их бројни вјерници дочекали са аплаузом. Ту су преспавали под отвореним небом и у јутарњим часовима се поклонили великом светитељу.

„Наш циљ је био да стигнемо до манастира дан прије обиљежавања празника Светог Василија Острошког што смо успјели остварити“, истиче Гојко.

Он је познат у Српцу као истакнути спортиста и освајач медаља у каратеу на свјетским првенствима и другим међународним и домаћим такмичењима. Вишеструки је првак у богојављенском пливању за Часни крст а чак је и ове године одлучио да се окупа у ријеци Сави на Богојављење и настави традицију, иако није било организованог пливања.

Његов пријатељ Младен је узоран младић који је завршио Педагошки факултет а успјешно се бави и пољопривредом након што је подигао пластеник и засновао пољопривредну производњу преко Швајцарског програма запошљавања (YEP).

 

 

Comments are closed.