Списак правних лица и предузетника којима је забрањен рад у марту
4. маја, 2020.
Продужен рок до 15. маја за додјелу средстава за април из Фонда солидарности
5. маја, 2020.

Српчани одговорни за вријеме полицијског часа, неколико грађана санкционисано током празника

Првомајски празници у Српцу протекли су у знаку полицијског часа кога је поштовао највећи број грађана наше општине а један број лица који се није придржавао изречених мјера санкционисан је од стране полицијских службеника, закључак је са данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације општине Србац.

Kомандир Полицијске станице, Небојша Новаковић, похвалио је грађане који су били савјесни и поштовали забрану кретања, док је с друге стране евидентирано 16 лица којима су уручени прекршајни налози због недозвољеног кретања или неношења заштитних средстава у виду маски и рукавица.

“Међу њима је било и неколико лица са подручја других општина који су се затекли у Српцу за вријеме полицијског часа. Већином су санкционисана лица до 65 година старости, а међу њима је било и једно лице старије животне доби које није поштовало закључак о забрани кретања нити је носило заштитна средства”, рекао је Новаковић.

Он подсјећа да се казне за неношење маски и рукавица крећу у износу од 100 до 300 KМ и овом приликом још једном скреће пажњу свим грађанима да се обавезно заштите приликом кретања ван својих домова како би сачували своје здравље, али и здравље других грађана.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да током првомајских празника није било новообољелих од вируса корона на подручју наше општине. Он је истакао да је тестирано неколико лица која су била под сумњом од заразе и да су налази били негативни а очекују се резултати за још неколико лица у наредним данима.

“Тестирали смо чланове породице и особе које су биле у контакту са зараженима из наше општине, као и медицинске раднике који су били с њима у контакту и налази се очекују у року од дан-два. До сада су у Српцу забиљежена четири случаја а задњи регистрован био је мушкарац старости 48 година који је недавно преминуо и који је био онколошки пацијент. Иако је код њега забиљежено присуство корона вируса у организму, сматра се да је преминуо услијед компликација изазваних бројним другим обољењима”, рекао је Стојић.

Директорица Центра за социјални рад, Слађана Поткоњак, рекла је да су у складу са дописом упућеним из ресорног министарства, кренуле теренске посјете домаћинстава у којима је повећан ризик од насиља у породици.

“Добили смо задатак да предузмемо заштитне мјере према најугроженијим категоријама, а једна од њих су и породице које су под ризиком од насиља за вријеме трајања изолације. Нема званичних података на републичком нивоу о повећању броја оваквих случајева, али сигурно да су у порасту. Наши стручњаци ће у наредном периоду вршити обиласке како би се спријечиле овакве појаве. Такође је скренута пажња и на инвалиде који су такође угрожена категорија у овој пандемији и којима је у складу са законом обезбијеђен додатак за помоћ и његу другог лица”, рекла је Поткоњак.

Сједници штаба присуствовала је и директорица вртића Дијана Миланковић која је рекла да је ова предшколска установа данас почела са радом и да је тренутно смјештено 20 васпитаника који су распоређени у седам група. Она је додала да се дјеци по пријему мјери тјелесна температура, а по одласку кући температура ће се мјерити и родитељима који буду долазили по њих.

“Извршили смо све неопходне мјере у смислу дератизације и дезинфекције просторија, а вршили смо и дезинфекцију играчака. Надам се да ће у наредном периоду број дјеце бити све већи”, рекла је Миланковић.

На састанку је било ријечи и о обиљежавању вјерских празника, међу којима се посебно издваја Ђурђевдан, као једна од највећих крсних слава у српском народу, коју обиљежава највећи број грађана србачке општине.

Протонамјесник Жељко Сарић, који је присуствовао сједници, рекао је да Српска православна црква поштује ставове кризних штабова и у складу с тим даје препоруке вјерницима.

“Савјетовали смо вјерницима да прославу организују само са својим укућанима и надам се да ће то и испоштовати. Људи су свјесни ситуације у којој се сви налазимо, тако да вјерујем да неће бити организованог славља. Потрудићемо се да вјерницима обезбиједимо адекватне услове за обављање вјерског обреда 5. и 6. маја поводом крсне славе. Ако буде било потребно, организоваћемо вјерски обред испред храмова”, рекао је Сарић.

Начелник општине и командант Штаба за ванредне ситуације, Млађан Драгосављевић, позвао је грађане на максималан опрез и поштовање свих прописаних мјера и поред тога што протеклог викенда није било нових случајева вируса корона у нашој општини.

“Да је стање и даље озбиљно свједочи повећан број заражених на републичком нивоу. До тога је дошло највећим дијелом због опуштања становништва због дугог периода изолације. Потпуно разумијем жељу грађана да се врате у нормалне токове живота али због здравља наших најближих и за опште добро морамо и даље поштовати мјере забране јавних окупљања, ограниченог кретања, ношења маски и рукавица и примјене свих других заштитних мјера”, рекао је начелник Драгосављевић.

У Републици Српској регистровано је 69 нових случајева вируса корона, чиме је број заражених повећан на 969.

22 особе су из Бањалуке, 11 Теслића, 9 из Дервенте, осам из Добоја, четири из Брода, по двије особе из Прњавора, Модриче, Градишке и Челинца, те по једна особа Мркоњић Града, Kозарске Дубице, Зворника, Вукосавља, Петрова, Лакташа и Kнежева.

Под здравственим наџором у Српској налази се 3.926 особа, а та мјера окончана је код 24.059 лица.

Comments are closed.