Одобрено 11 пројеката омладинских група из Српца у вриједности од 12.244 KМ
10. септембра, 2020.
Састанак начелника са мјештанима Повелича: Претоварна станица неће угрозити животну средину
11. септембра, 2020.

Српчани и ове године учествовали на маршу “Стазом егзодуса”

Више десетина учесника прешло је јуче пут дуг 22 километра од Тумара до насеља Стог код Возуће, у општини Завидовићи, у оквиру марша „Стазом егзодуса“ чиме је обиљежена 25. годишњица од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Kриваје и са јужног дијела ове планине.

Међу њима је било и пет учесника из Српца који су одређени као представници наше општине на овом догађају, и то два команданта батаљона Србачке лаке бригаде Зоран Ђукић и Драган Алексић и троје дјеце чији су очеви погинули на овом ратишту, Дијана Милашиновић Јовичић, Драгутин Станојевић и Бранко Аривук.

На позив организатора, као гост, учешће на маршу је узео и најстарији учесник, 77-огодишњи Душан Лепир из Српца, који већ годинама редовно долази на овај догађај.

Зоран Благојевић, предсједник Завичајног удружења Завидовићана из Добоја, које организује марш, навео је да је, због околности са вирусом корона, ограничен број учесника марша који је прошле године окупио преко 700 учесника, међу којима је било и стотину Српчана.

Благојевић је додао да се на овај начин још једном указало на страдања и звјерске злочине над Србима и послала порука да се и даље трага за тијелима 129 несталих бораца и цивила, те да се злочинци морају казнити.

Након марша, учесници и присутни гости су се окупили код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје је литургију служио митрополит дабробосански Хризостом.

Положени су и вијенци пред спомен крстом подигнутим у знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Вијенце су положили учесници марша из Српца, делегација Борачке организације Србац и Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, а почаст страдалима и несталима на овај начин су одали и представници Народне скупштине РС, Завичајног удружења “Завидовићана” из Добоја, Полицијске управе Добој, града Добоја, општина Станари, Петрово и Вукосавље, борачке организације из Петрова, удружења Пети одред специјалне бригаде полиције из Добоја, “Ветерани” из Петрова, представници Kоординације делегација удружења избјеглица из Београда, припадници некадашње Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде и припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ, која је у зависности од јединице и смјера напада непријатељских снага, носила називе „Ураган 95“, „Фарз 95“ и „Бадр ал Босна“.

Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Међу њима је 29 бораца Прве србачке лаке бригаде, од чега је њих 15 погинуло 10. септембра 1995. године, десеторица су нестала, 13 заробљено, тројица тешко а 28 лакше рањени, док је 17 бораца послије вишедневних напора успјело изаћи на слободну територију и тако ублажити укупна страдања у овој офанзиви.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћење Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Учешће србачке делегације на маршу “Стазом егзодуса” организовано је у склопу Дана сјећања на страдање Српчана на возућком ратишту, а дан раније је организовано полагање цвијећа код спомен костурнице на градском гробљу, спомен соби и централном спомен обиљежју у Српцу.

 

Comments are closed.