Девета сједница Скупштине општине: Увећана буџетска средства општине Србац
26. новембра, 2021.
У Српцу одиграна представа „Јазавац пред судом”
27. новембра, 2021.

Србачким пољопривредницима већа новчана подршка из буџета

Нацртом ребаланса 2 буџета општине Србац, који је јуче усвојен на сједници Скупштине општине, одобрено је повећање средстава у овој години за србачке пољопривреднике са 60 на 70 хиљада KМ а нацртом буџета за наредну годину овај износ је повећан на 90 хиљада KМ.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да се на јавни позив, који је био расписан у овој години, пријавио велики број пољопривредника за суфинансирање набавке трактора и прикључака, а слично је било и за друге врсте подстицаја.

„Имали смо највећи одзив у посљедњих неколико година за подршку у набавци погонских машина. Било је првобитно предвиђено 16.750 KМ а на крају је укупно одобрено 23.870 KМ. Одобрили смо новчане подстицаје и за 10 пољопривредника за произведено и продано поврће у пластеницима, гдје је било предвиђено до двије хиљаде KМ по субјекту, колико и за субвенције засада малине гдје су се јавила три корисника. Додијелили смо и субвенције власницима пчелињака а једном од њих одобрени су подстицаји и преко Пољопривредног кластера ГЛС“, рекао је Михољчић.

Он додаје да је поред ове одлуке додијељено 20 пластеника преко невладине организације „МАИД“ што су једним дијелом суфинансирали НВО и донатори а другим Општина Србац и корисници.

„Пружена је подршка и произвођачима боровнице, једним дијелом преко Пољопривредног кластера ГЛС и Јединице за координацију пољопривредних пројеката а ових дана се планира проширење и заснивање нових засада за осам корисника, што ће такође бити финансирано уз помоћ локалне управе, корисника и пројектних средстава“, истакао је Михољчић.

Према његовим ријечима, све ове активности изискивале су повећање средстава кроз ребаланс буџета за додатних 10 хиљада KМ.

„Идуће године ће бити на располагању још већа средства у износу од 90 хиљада а у плану нам је да се још повећавају и достигну износ од најмање 100 хиљада KМ“, рекао је Михољчић.

Одборник Желимир Урић похвалио је напоре за обезбјеђењем веће подршке пољопривредницима и нагласио да се посебно треба помоћи малим произвођачима који највише трпе у тренуцима када цијене скачу, због чега је потребно издвојити више новца за набавку репроматеријала, нарочито минералног ђубрива.

„Будући да живим на селу и бавим се пољопривредом са својом породицом добро знам да су цијене ђубрива скочиле и више него дупло. Такође су подстицаји за нафту прошле године износили 60 фенинга по литри а ове године 50 фенинга, а цијене нафте су у међувремену драстично увећане“, рекао је Урић.

На јучерашњој сједници усвојен је и нацрт Основа економске политике општине Србац за 2022. годину. Начелник одјељења Марко Михољчић рекао је да је овај документ усклађен са Стратегијом развоја општине Србац чија важност је продужена до 2021. године а која ће ускоро бити ревидирана за наредни седмогодишњи период.

„Примарни циљеви су остали исти а то је привлачење нових инвестиција, развој пољопривреде, унапређење друштвене и комуналне инфраструктуре и енергетске ефикасности, суфинансирање реализације инфраструктурних пројеката и текуће одржавање објеката и путева. Овај нацрт биће упућен на јавну расправу и његов коначни приједлог требао би бити усвојен на наредној сједници скупштине“, рекао је Михољчић.

У дискусији је учествовала одборница Мара Цвијановић Делевић која је рекла да је неопходно створити повољан амбијент за долазак нових инвеститора и предложила отварање погона за прераду воћа и поврћа који би, према њеним ријечима, могли запослити значајан број људи.

Одборник Саша Јовичић је рекао да треба порадити на већој туристичкој препознатљивости србачке општине и развоју туристичког бренда док је одборник Желимир Урић рекао да се треба више ангажовати на медијском представљају туристичких потенцијала и додао да је неопходно провести обуке за писање пројеката и подржати оснивање нових омладинских организација.

Урић је такође указао на девастацију локалног пута у Бајинцима од стране предузећа које врши одржавање насипа у Гају и позвао надлежне да поднесу тужбу против извођача радова а одборник Драган Лепир је рекао да је узрок оштећења претовареност камиона који изводе радове на поменутој локацији.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да је прије неколико дана одржан састанак представника локалне управе, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, са мјештанима Бајинаца на коме се разговарало о овом проблему и саслушане су њихове сугестије и захтјеви.

„Ми смо већ предузели одређене кораке и обавили консултације са Јавним предузећем „Воде Српске“ које је надлежно за извођење радова на насипу. Kонстатовано је да је предузеће „Kесо промет“ из Зворника, које изводи радове, дужно да након завршетка санације насипа поправи пут кога су урушила њихова возила а стигло је и обећање из Вода Српске да ће они у сљедећој години, из властитих средстава извршити реконструкцију пута“, рекао је Гужвић.

У погледу привредног развоја, Гужвић је рекао да је потребно јачати општинске капацитету и додао да је у Одјељењу за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности формиран Одсјек за развој у којем раде два службеника који су ангажовани на изради нове развојне стратегије са представницима УНДП БиХ и аплицирају читав низ пројеката на разне јавне позиве и конкурсе.

„Тренутно смо у процесу BFC SEE сертификације, као општине са повољним пословним окружењем, због чега смо потписали уговор са Привредном комором РС што би требало омогућити бољу реализацију привредних активности у нашој локалној заједници. Прошли смо на конкурсима за неке нове пројекте и са УНДП-ом бисмо требали радити на реализацији побољшања водоснабдијевања и заштите животне средине а са Туристичким организацијама из Градишке и Лакташа имамо намјеру да направимо бициклистичку стазу која ће повезати туристичке потенцијале из све три локалне заједнице, и званично смо поднијели апликацију за овај пројекат“, истакао је Гужвић.

Он додаје да се због већег обима активности разматра запошљавање додатних службеника у Одсјеку за развој јер је повећање привредних капацитета у овом случају главни приоритет локалне администрације у Српцу.

Одборници су јуче усвојили и приједлог Одлуке о доношењу Регулационог плана проширења индустријске зоне у Ситнешима.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић рекао је да привредни субјекти „Тат-Kом“ и „Агро-Биз“ планирају ширење својих послова на овој локацији због чега постоји њихов интерес за куповином земљишта.

„Kако би била извршена продаја тог земљишта неопходно је да га Влада Републике Српске пренесе на Општину Србац а услов за то је да се приступи изради регулационог плана. Подносиоци захтјева су израдили преднацрт о свом трошку и он је прошао јавну расправу. Усвајањем скупштинске одлуке створиће су предуслови да се приступи доношењу овог документа а затим ће се путем одлуке о продаји и јавне лицитације извршити продаја земљишта наведеним субјектима ради ширења производње“, појаснио је Kресојевић.

Одборник Бранко Граховац рекао је да не сумња у добре намјере наведених инвеститора али да је потребно да се одређеним правилницима регулише питање додјеле земљишта у индустријским зонама на начин да привредници који не испоштују задате рокове врате земљиште Општини Србац.

„Имали смо случајеве из ранијег периода гдје су приватна и физичка лица дошла у власништво одређених парцела и нису испоштовала изгградњу или проширење објеката и сада имају потпуно власништво над тим земљиштем и продају га по скупљим цијенама. Због тога би се ово питање требало регулисати на неки начин“, рекао је Граховац.

Начелник одјељења Дарио Kресојевић рекао је да се приликом сваке продаје уписује забиљешка у земљишну књигу о забрани отуђења, односно забрани оптерећења хипотеком на период од пет година чиме се штити општинска имовина од привредних субјеката који би хтјели злоупотријебити стечено право власништва.

„Раније је, нажалост, било ситуација гдје се на основу Закона о стварним правима из 2010. године субјектима давала могућност да се упишу као власници земљишта и сада је јако тешко да дођемо у позицију да га вратимо. Водили смо неколико судских спорова а један смо недавно успјели добити пресудом Врховног суда РС. Трудимо се на све могуће начине да заштитимо општинску имовину када процијенимо да имамо ту могућност“, рекао је Kресојевић.

Он додаје да је било случајева продаје земљишта у задњих пет година гдје поједине фирме нису у предвиђеном року почеле изградњу али је уочено да у посљедње вријеме обављају одређене активности, од земљаних радова до довлачења грађевинског материјала.

„Тренутно имамо активне три продаје земљишта гдје су инвеститори у роковима од годину и по дана да започну изградњу“, истакао је Kресојевић.

Одборници Скупштине општине су на јучерашњој сједници усвојили нацрт 2 ребаланса буџета општине Србац за 2021. годину и нацрт буџета за 2022. годину а извјештај можете прочитати ОВДЈЕ.

О осталим тачкама које су разматране и усвојене информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.

 

Comments are closed.