НВО Миленијум креће са пројектом креативно-едукативних радионица
11. марта, 2020.
Отказује се почетак кампање “Осветлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом”
12. марта, 2020.

Србачки вртић проводи редовне активности уз појачане мјере опреза

Дјечији вртић ,,Наша радост“ из Српца редовно проводи васпитно-образовни рад са полазницима свих васпитних група и у вртићу није присутан изостанак дјеце због респираторних инфекција или било каквих симптома који би се могли довести у везу са вирусом корона, рекла је директорица вртића Дијана Миланковић.

Додаје да је због тренутне ситуације у Републици Српској неопходан појачан опрез због личног и колективног здравља. Она позива родитеље да у вртић не доводе дјецу уколико неко у домаћинству има респираторну инфекцију праћену кашљем и повишеном температуром.

Србачки вртић данас су посјетили представници Републичке управе за инспекцијске послове из сектора здравствене инспекције и дали позитивну оцјену мјерама које се предузимају у циљу спрјечавања појаве и ширења вируса у овој установи.

Из Министарства просвјете и културе РС стигла је наредба о обавезном обустављању Припремног програма за дјецу у години пред полазак у школу, у складу са одлуком о забрани рада школа.

Од јуче је на снази одлука Владе Републике Српске којом се све средње и основне школе у Српској, као и високошколске установе затварају на период од 21 дан, односно до 30. марта. Забрањују се и сва јавна окупљања, неће бити игране представе у позоришту, концерти ће бити отказани а спортски догађаји ће се одржавати без публике. Уједно ће се пооштрити контрола уласка из земаља захваћених вирусом корона, а посебно из Италије, Kине и Јужне Kореје.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да вртићи нису обухваћени Одлуком Владе о забрани јавног окупљања и престанка рада образовних установа.

“Пратили смо епидемиолошку ситуацију, нема сумњивих случајева нити обољелих у овој категорији. Таква је и глобална слика. Врло мало дјеце старости до шест година оболијева”, појаснио је Шеранић.

Истакао је да родитељима остаје могућност да сами одлуче да ли ће слати дјецу у вртић.

“Они који сматрају да дијете не треба да иде у вртић, могу да одлуче да не иде”, навео је министар.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће се преко Института за јавно здравство појачати контролу у предшколским установама.

“Ако се код њих појави први случај, ићи ћемо на мјеру затварања вртића”, рекао је Вишковић.

Comments are closed.