Бесплатна обука за дјевојке о покретању властитог бизниса у суботу 23. фебруара у Српцу
16. фебруара, 2019.
Предавање “Сачувајмо Републику Српску” у петак 22. фебруара у Српцу
18. фебруара, 2019.

Србачки воћари стекли нова знања о резидби шљива

Око 30 србачких воћара присуствовало је ових дана зимском семинару на тему резидбе шљива који је одржан у Kаоцима у организацији Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац и Савјетодавне агенције за пружање стручних услуга Подручне јединице Градишка која ради у саставу Министарства пољопривреде и шумарства Републике Српске.

Практичну резидбу шљива презентовао је искусни воћар градишке агенције Небојша Аџић који је одговарао на бројна питања србачких воћара.

Аџић је рекао да је потребно познавати сорте шљиве јер има разлике када је у питању резидба.

“Воћке резидбом треба довести у стање да имају добар раст, доста родних грана за ову годину и довољно грана које ће носити род у идућој години. Свако ко има преко пола хектара воћњака, мора да зна да у њему мора бити скоро сваки дан јер воћка тражи руку а не само хемију. Kо то не схвата, боље да на вријеме напусти посао”, рекао је Аџић.

Резидби је присуствовао представник ресорног општинског одјељења и дипломирани инжењер воћарства Милан Берић који је рекао да се на подручју општине Србац воћарством интензивно бави око 30 воћара а највећи засад од 12 хектара има Манојло Татић.

„Kада је у питању сортност шљива највише је заступљена стенлеј, чачанска љепотица, чачанска најбоља и чачанска родна која представља неку врсту замјене за чувену сорту пожегача која је због болести „шарка“ скоро нестала са овог подручја“, рекао је Берић.

Стручне савјете пружио је и дипломирани инжењер воћарства Дражен Чекић из Градишке који је србачким воћарима упутио поруку да доброг рода нема без стручне резидбе.

 

Comments are closed.