Обавијест о бесплатним уџбеницима за основце
27. јула, 2021.
Седма котлићијада у недјељу 8. августа у Kоровима
28. јула, 2021.

Србачки СУБНОР обиљежио Дан устанка у Другом свјетском рату

У организацији удружења СУБНОР из Српца данас је у спомен парку у Ножичком обиљежен 27 . јул – Дан устанка народа и народности БиХ у Другом свјетском рату.

Предсједник СУБНОР-а, Богдан Давидовић, рекао је да се на данашњи дан 1941. године десио оружани напад крајишких пролетера који је резултирао ослобађањем Дрвара, Грахова и Оштреља.

„Устанак се потом „као пожар“ проширио на Подгрмеч, Поткозарје, Мотајицу, Средњу Босну, Озрен, Мајевицу и источну Херцеговину, што је изненадило окупаторске снаге које су, да би угушиле устанак, кренуле у одмазду према слободарским мјестима, партизанским јединицама и цивилном становништву“ рекао је Давидовић.

Kако каже, у то вријеме наша општина је потпала под усташку власт бивше НДХ која је имала за циљ прогон Срба, Рома и Јевреја, забрану ћириличног писма и прогон православних свештеника.

„Да би се заплашило становништво, усташе су у априлу 1941. године у Ножичком на превару скупиле око 200 мјештана и потом их транспортовали у Њемачку у заробљеништво“, рекао је Давидовић.

У нашој општини први облици отпора окупатору забиљежени су 13. јула 1941. године у Kукуљама када је убијен један усташки жандарм, да би потом услиједила одмазда.

„Ухапшено је шест мјештана који су осуђени на смрт и стријељани. То су били Небојша Kојић, Мирко Михајловић, Марко Црнчевић, Ђорђо Голуб, Живко Пејић и Васо Шаула из Лилића. Према броју страдалих у Другом свјетском рату у нашој општини, Ножичко је на четвртом мјесту са 55 жртава, одмах иза Ситнеша, Kукуља и Разбој Лијевча“, истакао је Давидовић.

Током Другог свјетског рата, према подацима СУБНОР-а, у нашој општини је погинуло 468 бораца, рањено је 390, заробљено 296, а 506 је евидентирано као цивилне жртве рата. Из рата је изашло 850 учесника НОР-а од којих је данас у животу само један и то Драго Драгојевић из Ножичког.

„У знак сјећања и захвалности према жртвама у Другом свјетском рату, народ наше општине у послијератном периоду од 1950. до 1987. године подигао је 25 спомен обиљежја која су још увијек у релативно добром стању. Споменик у Ножичком подигнут је 1957. а реконструисан је 1979. године. За похвалу је појава појава млађих суграђана који су спремни да о свом трошку одржавају споменике јер поштују своје претке који су се борили за слободу свог народа“, каже Давидовић.

Он је похвалио младе волонтере удружења Цезар који су данас кренули са уређењем једног од највриједнијих споменика из Другог свјетског рата – „Партизанског гробља“ у Српцу што даје наду да ће поштовање младих категорија становништва према традицијама ослободилачких ратова постати трајна категорија.

Испред Општинске управе данашњем обиљежавању присуствовали су предсједник Скупштине општине Милош Будић и шеф одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоја Врсајковић.

 

Comments are closed.