Квар на цјевоводу у Повеличу, без воде мјештани Лијевча, Ножичког и Мартинца
27. августа, 2020.
Нови случајеви вируса корона у Српцу, заражена два мушкарца
28. августа, 2020.

Србачки повртари едуковани о здравствено-безбједносној производњи

У организацији Пољопривредног института Републике Српске данас је у Српцу одржан семинар за повртаре на тему “Kако до здравствено-безбједносне производње”.

Професор Војислав Тркуља, директор института, рекао је да за производњу поврћа, воћа и других пољопривредних производа у Републици Српској, који ће бити здравствено безбједни, постоје сви предуслови, почев од квалитетног земљишта, услова за наводњавање, стручних институција и вриједних руку ратара, додајући да такву производњу прате и велики изазови.

“Под изазовима подразумијевам сложену ситуацију због пандемије вируса корона, пада потрошње, пада цијена неконтролисаног увоза производа са скоро свих континената и што је забрињавајуће појаве неких инсеката и биљних болести које до сада нису биле на овим просторима”, рекао је Тркуља.

Он је поменуо да се и у општини Србац појавио вирус „тута абсолута“ који напада плодове парадајза и још неких биљака.

„Ово је био сигнал да Пољопривредни институт Бањалука, који је основан прије 70 година, упути своје стручне кадрове на терен ради пружања стручне помоћи по разним основама као што је набавка цертификованог сјемена, квалитетног расада, адекватну расвјету у пластеницима, подешавање температуре и начин залијевања како би се дошло до здравствено-безбједне производње“, рекао је Тркуља.

Након семинара, Тркуља је са својим сарадницима др Иваном Тошић и инжењерима Сашом Вуковићем и Дејаном Симићем посјетио имање Срђана Драгомировића у Ситнешима на којем се бави производњом парадајза у пластенику површине 8000 квадратних метара.

„Драго ми је што су на мом посједу боравили такви стручњаци као што је доктор Тркуља који је родом из Kукуља и који је доста својих радова посветио пољопривредним проблемима у Лијевче пољу“, рекао је Драгомировић-

Семинару је испред Општинске управе Србац присуствовао начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

 

Comments are closed.