Још један случај вируса корона у Српцу
2. августа, 2020.
Одали почаст погинулим борцима из Лилића
3. августа, 2020.

Србачки пољопривредници на интернет платформи Плодови села

Међу 222 пољопривредна произвођача који су заступљени на интернет платформи „Плодови села“, коју је развило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, налази се и пет пољопривредних произвођача из Српца.

Ресорно министарство је развило платформу уз финансијску помоћ Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) са циљем да повеже индивидуалне пољопривредне произвођаче и потрошаче, како би потрошачи директно контактирали са произвођачима, претражили базу података и купили производ.

На овај начин омогућено је да потрошачи широм Српске контактирају и пољопривредне произвођаче из Српца са жељом да купе њихове производе.

На платформи су тренутно заступљени: Газдинство „Ђаковић“ из Горњих Срђевића које се бави узгојем љешњака, ППГ „Наша боровница“ из Српца које узгаја и продаје свјежу боровницу, „Малина сп“ из Српца које се бави производњом свјеже малине на принципима органске производње, ПГ „Бранко Савановић“ из Српца које узгаја поврће (паприка, краставац, црвени лук и салата) и ПГ „Весна Смиљанић“ из Kаоца које производи домаће сокове, пекмез и киселу зимницу по старим и провјереним рецептима.

Произвођачи пољопривредних производа могу се на платформи представити бесплатно и успоставити директан контакт с купцима, а планирано је да у другој фази буде омогућена и онлајн куповина пољопривредних производа.

Очекује да ће произвођачи моћи остварити бољу цијену, јер ће продају обављати без посредника у директном контакту с купцима.

Платформа је једноставна за кориштење и функционише на начин да произвођачи објаве своје податке, а сваки купац може избрати произвођача и производе у регији за коју је заинтересован.

На овај начин, на платформи plodovisela.com могу се пријавити и оставити своје податке и други заинтересовани пољопривредни произвођачи са подручја србачке општине.

Подршку пољопривредним произвођачима у креирању њихове понуде производа и корисничког профила пружају пољопривредни кластери који дјелују на подручју седам регија Републике Српске.

За додатне информације за пољопривредне произвођаче са подручја србачке општине доступан је Пољопривредни кластер ГЛС (Градишка-Лакташи-Србац) а контакт особа је Бојан Ћикић, e-mail: klaster.gls@gmail.com, бр. телефона: 065/478-103.

Comments are closed.