Два нова случаја вируса корона у Српцу, једно лице преминуло
29. септембра, 2020.
Обавјештење из Општинске изборне комисије Србац
2. октобра, 2020.

Србачки пензионери усвојили најважније годишње документе

Удружење пензионера општине Србац данас је одржало годишњу скупштину којој је присуствовало 27 делегата а сједницу је водио предсједник удружења Остоја Ромић.

Прије почетка рада, минутом ћутања је одата почаст за 142 преминула пензионера, а потом је гласањем одлучено да се верификују мандати новим делегатима Жарку Влајнићу, Ради Давидовић и Стеви Срдићу, умјесто преминлих чланова из њихових мјесних удружења.

У својству госта скупштини је присуствовао начелник општине Млађан Драгосављевић који је делегатима зажелио добро здравље, истакавши одличну сарадњу Општинске управе са руководством удружења. Он је истакао да је Општина Србац препознала потребе најстарије популације и финансијски помогла санацију Дома пензионера, те обезбиједила средства за исплату једнократних новчаних помоћи.

Прије разматрања годишњих докумената делегатима се обратио секретар удружења Славко Малешевић који је подсјетио на кључне активности које су проведене од марта прошле до септембра ове године.

„Структура пензионера у нашој општини није баш повољна јер старосну пензију по основу стечених права из радног односа прима 54 одсто пензионера, породичну или насљедну 25,4 и инвалидску пензију 20,6 одсто од укупно 2.500 србачких пензионера. Нема података о привилегованим пензијама али се зна да просјечна пензија у нашој општини износи 344 KМ што је за око 37 KМ ниже од просјека у Републици Српској“, рекао је Малешевић.

Он је додао да је једна од најкрупнијих активности крајем прошле и почетком ове године била унутрашња санација објекта Дома пензионера у шта је уложено 26 хиљада KМ од чега су властита средства општинског удружења пензионера износила тек око једну четвртину.

Малешевић је такође рекао да су крајем прошле и у септембру ове године на бесплатну бањску рехабилитацију упућена 22 пензионера, од чега њих 10 о трошку републичког буџета а 12 на терет властитих средстава општинског удружења.

Сједници је присуствовао и предсједник Републичког удружења пензионера Раде Ракуљ који је високо оцијенио рад општинског удружења у Српцу и додао да је на нивоу Републике Српске у току активност на измјени и допуни 11 чланова Закона о пензијско-инвалидском осигурању РС и да је још упитно хоће ли бити ванредног повећања пензија до краја године.

Према ријечима Ракуља, са Владом Републике Српске је усаглашено да се објекти Домова пензионера пренесу у власништво општинских удружења.

 

Comments are closed.