Потписани уговори о стипендирању са студентима општине Србац
28. фебруара, 2020.
„Ц.Е.З.А.Р.“ угостио младе из Сарајева и Травника
2. марта, 2020.

Србачки пчелари већ десет година остварују погодности кроз властито удружење

Србачки пчелари у овој години обиљежавају десету годишњицу рада а општи закључак је да је оснивање властитог удружења “Кошница” било мудар потез јер се лакше долазило до подстицајних средстава и опреме код међународних фондова, закључено је на јучерашњој годишњој скупштини удружења.

„Само током прошле године од ресорног министарства у Влади Републике Српске добили смо 6.930 KМ а од Општине Србац 500 KМ на рачун удружења које смо касније дистрибуирали пчеларима према одређеним критеријумима, међу којима је најважнији број кошница. Преко програма ИФАД добили смо заједничку опрему за израду сатних основа, топионик за восак, стерилизатор и пресу укупне вриједности 3.900 KМ“, рекао је предсједник удружења Ранко Мачинковић.

Он је додао да ће бити сачињен план како ову опрему користити, да ли на једном мјесту или да се она преноси од пчелара до пчелара.

Мачинковић је изложио програмске циљеве за 2020. годину са нагласком да се појача сарадња са Ветеринарским заводом и општинском инспекцијом за ветеринарство и пољопривреду како би се предуприједиле заразне болести и уз то појача контрола пчелињих друштава које пчелари из других општина током љета довозе на подручје србачке општине.

Такође је закључено да се организује обука за младе пчеларе и да се обавезно узме учешће на разним пчеларским манифестацијама на којима би требало промовисати квалитетан мед србачких пчелара.

Kао гост на годишњој скупштини учествовао је др Горан Мирјанић из Градишке који је одржао предавање о актуелним проблемима и иновацијама у области пчеларства у Републици Српској и шире.

 

Comments are closed.