Потписани уговори о финансирању 37 културних и спортских манифестација
21. марта, 2019.
Дјечији вртић и Водовод обиљежили Свјетски дан вода
22. марта, 2019.

Стигла механизација за србачке малинаре и боровничаре а ускоро и за пчеларе, вриједност 60.500 KМ

У оквиру Пројекта развоја руралног пословања који се реализује од стране Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) данас је у Српцу почела подјела пољопривредне механизације у вриједности од 60.500 KМ за чланове Удружења малинара „Рубус Органика“, Удружења боровничара „Био боровница“ и Удружења пчелара.

Од овог износа, малинарима је намијењена механизација у вриједности од 32 хиљаде KМ која обухвата три атомизера, четири фрезе, пет леђних прскалица, двије вучене моторне прскалице, осам копачица и шест косилица.

Боровничарима ће данас и сутра бити додијељена по једна тракторска косачица, карданска дробилица, косилица, леђна прскалица, прскалица на колицима и моторни тример у износу од 21 хиљаду KМ.

Наредних дана се очекује и долазак опреме за пчеларе у виду стерилизатора, парног топионика и опреме за прављење сатних основа у укупној вриједности од 7.500 KМ.

„Пројекат се финансира од стране ИФАД-а а имплементира га Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. Средства су обезбјеђена у омјеру 70 одсто ИФАД а 30 одсто чланови удружења. Надамо се да ће реализација овог пројекта допринијети да се још већи број пољопривредника укључи у овај процес производње“, рекао је Бојан Балабан, стручни сарадник Јединице за координацију пољопривредних пројеката која дјелује у склопу ресорног министарства.

Он је додао да се овај пројекат реализује у 20 општина Републике Српске.

Испред удружења малинара опрему је преузео Драгиша Kнежевић који у Илићанима посједује хладњачу у коју може смјестити око 10 тона воћа.

„Добро нам је дошла ова врста помоћи имајући у виду да су претходне двије године биле веома лоше за наше пословање. Прошле године сам хладњачу испразнио тек крајем новембра док се ранијих година то знало десити одмах након бербе. Надам се да би ове године откупна цијена могла бити боља, јер су нам за то стигле неке најаве“, рекао је Kнежевић.

Подјели механизације присуствовали су представници Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и начелником Одјељења за привреду, пољоприввреду и друштвене дјелатности Марком Михољчићем који су изразили задовољство што је и наша општина обухваћена овим пројектом.

„Ово ће много значити нашим пољопривредницима јер су добили средства која ће им омогућити да раде квалитетније и повећају своје приносе а уједно својим примјером подстакну и друге пољопривредне произвођаче. То је резултат успјешне сарадње локалне заједнице са ресорним министарством и ИФАД-ом помоћу којих је пројекат реализован“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да је локална управа буџетом за ову годину обезбиједила 50 хиљада KМ за подстицаје у пољопривреди.

„Средства су релативно скромна али су у границама наших тренутних могућности. Што је најважније, биће транспарентно додијељена и усмјерена у оне области за које сматрамо да су најпотребније. Очекују се и значајна средства из републичког буџета за подстицаје која би према најавама могла износити 2 милиона KМ за ову годину“, истакао је начелник Драгосављевић.

 

 

Comments are closed.