Осам нових случајева вируса корона у Српцу, једно лице преминуло
3. септембра, 2021.
Гастро фест у Бардачи окупио 45 екипа
6. септембра, 2021.

Србачки мајстор Душан Лепир израђује Ђоковића од дрвета у природној величини

Ријетки су људи у Републици Српској који дијеле већу страст према партијама Новака Ђоковића од србачког пензионера Душана Лепира (78) који се одлучио на несвакидашњи подухват да изради дрвену фигуру свјетски познатог тенисера у природној величини.

Име чувеног спортисте у породичној кући Лепира се изговара са посебним пијететом, због чега је времешни Српчанин, који се већ деценијама бави израдом дрвених скулптура, још прије пар година израдио минијатурну фигуру Ђоковића, а сада је отишао корак даље, што признаје, ни сам није очекивао.

Све се промијенило током овогодишњег гренд слем турнира Аустралијен Опен, када се српски тенисер мучио у финалу против Медведева. Душан је тада изашао у сред меча да прошета како би се смирио и тада се зарекао да ће израдити Ђоковића у природној величини ако освоји турнир.

„Дуго пратим Новака и његов сам велики фан, можда чак и превелики јер сам нервозан када гледам мечеве које добија, а камоли кад губи, јер тада не спавам ноћима. У његову част сам израдио мању фигуру висине 60 центиметара, а о већој нисам ни помишљао. Међутим, видјевши како му тешко иде против Руса, желио сам да му некако разбијем малер. Kада ми је син по повратку саопштио да је добио меч, ускликнуо сам баш онако како и Ноле слави побједе“, каже Душан.

Већ наредних дана бацио се у потрагу за одговарајућим материјалом и у шумама Мотајице пронашао срушено стабло дивљег јасена, прекривено травом и лишћем, које је довукао до куће и кренуо са обрадом.

„Већ у старту сам се разочарао јер је јасен изнутра био труо и мислио сам да од посла неће бити ништа. Али сам успио недостатке надомјестити здравим комадима јасена које сам набавио уз помоћ комшије и већ скоро пола године активно радим на изради. Ноле већ добија своје обличје. Израдио сам главу, труп и ноге а ових дана завршавам руке. Направио сам и дрвене патике а рекет ће бити прави, кога ћу купити у Бањалуци“, каже Душан.

Фигура Ђоковића, висине око 212 центиметара и тежине преко стотину килограма, носиће назив „Kолосални Ноле – див“ и биће завршена најдаље до почетка новембра. Лепир каже да жели све завршити прије зиме како би се скулптура могла конзервирати и заштитити од временских неприлика.

„Ово ће бити умјетничко дјело какво би пожељеле многе институције или музеји и спреман сам да са сваким преговарам о откупу. Ако не буде заинтересованих, остаће у мојој богатој колекцији. А минијатурну фигуру желим лично поклонити Нолету. То се требало остварити прошле године, када је требао доћи у Бањалуку на отварање новог тениског центра. Са људима из протокола је све било договорено али је корона пореметила планове. Надам се ипак његовом скором доласку и нашем упознавању“, рекао је Душан који је славном тенисеру посветио и пјесму „С Нолетом по Мотајици“ коју је лично написао.

Скулптура Ђоковића само је један од преко 500 различитих експоната од дрвета које је направио у протеклих 30 година, али је сигурно један од највриједнијих поред фигуре хајдука високе два метра и 10 центиметара и фигуре ловца коју је радио као аутопортрет.

„Све што сам урадио настало је од комада стабала које је природа формирала а ја сам само обликовао. Предњаче фигуре људи и животиња, попут корњаче тешке 300 килограма и орла са распоном крила од два метра, а имам и посебну колекцију са еротским експонатима, што је многима атракција. Интереса за куповину има, али се труд тешко уновчи. Људи не цијене уникате а ја нисам спреман да радове у које сам уложио огроман труд продајем у бесцијење“, каже Душан.

Душан је већ деценијама страствени ловац и у поткровљу куће је направио ловачки музеј са бројним трофејима и признањима. Активно планинари и вози бицикл. Већ годинама је проглашаван за најстаријег учесника србачке бициклијаде и марша „Стазом егзодуса“ на Возући, дугог 22 километра. У слободно вријеме бави се писањем и енигматиком и има припремљен материјал за двије књиге од преко 500 ребуса.

 

Comments are closed.