Стручна едукација за пољопривреднике у сриједу 26. фебруара у Kукуљама
25. фебруара, 2020.
Стигла нова донација за удружење Извор
25. фебруара, 2020.

Србачке жене показале интерес за производњом љековитог и ароматичног биља

Двадесет чланица Удружења жена из Српца присуствовало је данас презентацији производње и прераде љековитог и ароматичног биља у склопу програма подршке младима и женама из руралних подручја под покровитељством USAID/Sweden програма „Фарма два“.

На презентацији која је одржана у згради Општинске управе договорено је да се на најмање двије локације заснује огледно поље површине око 500 квадратних метара на којем ће се засијати биљне врсте као што су лаванда, тимијан и вријесак, а сви трошкови подизања парцела биће покривени пројектом.

“Учеснице пројекта ћемо кроз четири обуке провести кроз све процесе, од сјетве, садње, жетве и бербе, преко прераде и производње етеричног уља и финалних производа као што су сапуни, мирисне свијеће и слично. Такође смо обезбиједили подршку у пласману производа на тржиште. Паралелно са практичним, одвијаћемо и теоретске обуке а завршетак пројекта је планиран у септембру када ћемо организовати манифестацију на којој ћемо приказати све активности и додијелити сертификате”, рекао је стручни консултант Петар Нинић.

Он додаје да се слични пројекти реализују већ шест година а учешће је до сада узело око двадесетак општина из цијеле БиХ.

“Многи корисници пројекта остварили су економску добит а нарочито добре резултате забиљежили смо у околини Бањалуке, Цазину и Босанској Kрупи. Ово је добра прилика за додатну зараду онима који већ имају посао, а нарочито незапосленима који могу остварити значајан извор прихода”, додао је Нинић.

Пројекат ће имплементирати фирма „Планта Бела“ из Требиња а реализоваће се на подручју бањалучке и добојске регије, као и у регији Подриње.

“На огледним парцелама жене ће имати прилику да науче како се понаша која биљна врста и шта се од ње може произвести. Једна од њих је и лаванда за којом влада велики интерес и која се успјешно узгаја и на подручју БиХ али се мора тачно знати о којој врсти се ради и у којим предјелима се може садити. Пројектом смо обезбиједили набавку комплетне опреме, ђубрива, сјемена и садног материјала за подизање парцела. У складу са интересом жена, у наредном периоду ћемо укључити и друге биљне врсте”, рекла је Слободанка Поповић, дипломирани инжењер агрономије и представница фирме „Планта Бела“.

Једна од огледних парцела биће подигнута на имању пензионерке Бране Лончар из Српца која је чланица србачког Удружења жена и бави се израдом ручних радова.

“Веома сам заинтересована за овај пројекат јер имам одређена искуства у биљној и пољопривредној производњи. Сматрам да се на овај начин може значајно поправити материјални положај жена на селу”, рекла је она.

Предсједница Удружења жена Србац, Весна Смиљанић, рекла је да је пријатно изненађена одзивом жена будући да је њихов колектив формиран тек у овој години.

“Очигледно смо направиле прави потез удруживањем жена из цијеле србачке општине, без обзира на старосну доб, које се баве израдом сувенира, ручних радова, производњом хране, пољопривредом и слично. Ако би само једна жена извукла материјалну корист од овог пројекта, за нас би то био велики успјех”, истакла је Смиљанић.

Вриједност пројекта који ће бити реализован у Српцу и другим општинама у Републици Српској износиће око 50 хиљада KМ.

 

Comments are closed.