Стижу бесконтактни топломјери за све школе, у продуженом боравку и вртићу 20 дјеце у групи
31. августа, 2020.
Честитка начелника поводом почетка школе, поклони за 160 првачића
31. августа, 2020.

Србачке школе спремне за почетак школске године

Нова школска година почеће у уторак 1. септембра за преко 1.700 ученика у три србачке основне школе и Центру средњих школа“Петар Kочић“ , али у измјењеним условима.

Директор Центра средњих школа, Миленко Живанић, рекао је  да је све спремно за почетак школске године и да ће у уторак у школске клупе сјести 345 ученика. Извршена је дезинфекција школе, размјештене клупе и столице због нове организације рада у измјењеним условима, а средства за дезинфекцију биће постављена на два улаза у школу и испред сваке учионице. Школа је усвојила интерни протокол који је доступан на интернет страници школе а којим је прописана тачна процедура како ће се одвијати настава и колико ће трајати часови , па директор Живанић позива родитеље, ученике и колеге наставнике да прате ову страницу гдје ће бити објављене све потребне информације.

„Захваљујући нашим просторним капацитетима, наставу ћемо организовати у једној смјени са почетком у 7.30 часова. Улазак ученика у школу је планиран у 7.10 гдје ће их на улазу дочекати два дежурна професора са радницима који ће бити задужени да врше дезинфекцију руку уз поштовање физичке дистанце. Улазак у школу ће бити организован са два улаза и према припремљеном распореду одлазак у кабинете, а часови ће трајати 30 минута. Мали одмор је планиран 5 минута, а велики 10 и није предвиђено да се за вријеме боравка ученика у школи излази ван школе, па предлажем да ученици понесу ужину и воду а настава ће према распореду завршавати у 11.35″, каже директор Живанић и додаје да је усаглашен ред вожње за ученике путнике.

Он каже да је у складу са препорукама Института за јавно здравство РС и Министарства просвјете и културе РС обавезно ношење заштитне маске на улазу у школу као и за вријеме боравка у школи, како за ученике тако и за све раднике, а уколико се деси да ученик има инфекцију и симптоме болести одмах ће бити изолован и контактирани родитељи и хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Србац како би се дјетету на вријеме пружила сва неопходна помоћ. Школу је посјетио и санитарни инспектор и констатовао да су хигијенски услови на задовољавајућем нивоу .

„Ово јесте изазов за све нас али мислим да ћемо уз правилно понашање у спровођењу прописаних мјера успјети одржати наставу и ја се и поред свих потешкоћа искрено радујем почетку нове школске године”, рекао је Живанић.

Директор ОШ “Јован Јовановић Змај“ Србац Славко Драгосављевић каже да су провели све потребне радње које су добили по упутству Министарства просвјете и културе РС, Просвјетно-педагошког завода и Института за јавно здравство РС у дјело, како у централној школи у Српцу тако и у шест подручних школа.

„Часови у централној школи у Српцу ће трајати 20 минута а у подручним деветоразредним одјељењима у Ножичком и Kобашу настава у првој смјени ће трајати 30 минута а предметна настава ће почети у 12 часова у другој смјени и трајаће 20 минута. У осталим петоразредним школама у Новој Веси, Kаоцима, Мартинцу и Повеличу часови ће трајати 30 минута и изводиће се у првој смјени од 7.30“, каже директор Драгосављевић.

Он додаје да у градској школи у Српцу имају око 600 ученика, или укупно 850 са подручним одјељењима и први пут у последњих 15 година у градској школи у Српцу ће бити формирана четири одјељења првачића.

Драгосављевић каже да ће одјељења бити подијељена на три различита улаза како би се максимално смањио контакт између ученика а свако одјељење ће бити подијељено у двије групе.

„Све ово радимо како бисмо сачували здравље наше дјеце и запослених радника. Мислим да ћемо кроз све ове мјере и константан рад успјети организовати наставу и спријечити да вирус уђе у школу“, рекао је Драгосављевић.

Он истиче да су родитељи обавезни да измјере температуру дјетету прије поласка у школу, а уколико се деси да ученик добије повишену температуру за вријеме наставе, свака од седам школа имаће просторију за изолацију, након чега ће бити обавијештени родитељи и хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Србац.

Comments are closed.