Почело потписивање петиције о неприхватању закона о забрани негирања геноцида
26. јула, 2021.
Произвођачи боровница из Српца представили производе на градском тргу
26. јула, 2021.

Србачка регата окупила 25 чамаца са преко стотину учесника

Преко стотину рекреативаца и љубитеља природе учествовало је у недјељу 25. јула у традиционалној србачкој регати која је одржана по шеснаести пут у протеклих 17 година, на траси од Kукуља до Српца дугој 25 километара.

Организатор манифестације и ове године је била Туристичка организација општине Србац а покровитељи Општина Србац и бројни спонзори који су се потрудили да након двије године регата буде одржана у планираном облику, уз поштовање епидемиолошких мјера.

Предсједник организационог одбора Јордан Kуваља изразио је задовољство што се одазвало 25 екипа из Српца и околних општина, са око 120 учесника, и нагласио да је ово, по његовом мишљењу, била једна од најљепших регата до сада.

„Ограничили смо број учесника у складу са прописаним мјерама и отказали такмичења, али није недостајало добре атмосфере која нас је красила цијелом дужином пута. Имали смо среће да нас је послужило и лијепо вријеме а дружење је окончано заједничким ручком на ушћу Врбаса у Саву. Мото манифестације и ове године је био очување природе, а нарочито ријечних токова као једног од наших најважнијих ресурса“, рекао је Kуваља.

Миодраг Милутиновић, члан Ронилачког клуба „Жабац“, рекао је да њихова екипа учествује још од прве регате, а нису прекидали традицију ни прошле године, када су због епидемиолошких мјера организовали симболичну пловидбу Врбасом са три чамца.

„Расположење било одлично а услови за пловидбу идеални. Трудили смо се да буде што мање превртања чамаца и да безбједно стигнемо до циља гдје нас је дочекао војнички пасуљ и добра забава. Ове године смо били и на Дринској регати у Љубовији, а неке на којима такође учествујемо су, нажалост, отказане. Волимо ријеке и кад год се нађемо у прилици спуштамо се низ Врбас или Саву“, рекао је Милутиновић.

Трећу годину заредом на србачкој регати учествује и екипа Ријечни гусари из Kукуља, која је стигла са два чамца.

„Стигло нас је десетак на регату коју не пропуштамо још од првог учешћа, јер нас привлачи Врбас и прелијепа природа, а нарочито добро дружење“, рекао је учесник екипе, Војислав Kошчица.

Почетку спуста, који је одржан око 10 часова на локацији некадашњег понтонског моста у Kукуљама, присуствовали су предсједник Скупштине општине Милош Будић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

„Још од 2005. године када је покренута, регата је једна од наших најважнијих туристичких манифестација, коју смо само прошле године морали отказати због пандемије вируса корона, али се традиција одржала захваљујући екипи Жапца која је је организовала симболичан спуст. Ове године смо наставили у већем броју и задовољни смо како је све протекло. Надам се да ћемо успјети организовати и друге планиране манифестације до краја љета“, рекао је Михољчић.

Више фотографија са регате погледајте на званичној фејсбук страници Општине Србац  ОВДЈЕ.

 

Comments are closed.