Нови случај вируса корона у Српцу, старији мушкарац на болничком лијечењу
6. новембра, 2020.
Хуманитарни базар за помоћ дјевојчици Мињи Матић у понедјељак 9. новембра у Српцу
6. новембра, 2020.

Србачка парохија подигла споменик Мари Винчић

Прилозима вјерника и Општине Србац, србачка парохија је подигла ових дана спомен обиљежје нашој суграђанки Мари Винчић која је преминула у октобру прошле године а коју су многе генерације запамтиле по њеној надљудској борби за преживљавање.

“Прије мјесец дана смо покренули акцију прикупљања средстава да јој подигнемо споменик и људи су то одмах са радошћу прихватили. Наш мајстор-каменорезац Младен Драгомировић је дао понуду за изградњу, а грађевинац Васкрсија Kресојевић је урадио темељ, док су материјал за темељ придарили Драган Бечић и Васо Кресојевић. Још око стотину људи добре воље, свако својим прилозима, учествовао је у изградњи споменика и сутра на Митровске задушнице, око 10 часова, одлучили смо да осветимо споменик и да он буде свједок њеног постојања овде на земљи”, рекао је протонамјесник Жељко Сарић.

Он је додао да је Мара живјела на један специфичан начин и обиљежила своје живљење у Српцу.

“Оно што је лијепо у свему томе је да смо ми као суграђани, на неки начин, кроз овај споменик изразили према њој захвалност”, рекао је Сарић.

Мара је преминула у октобру прошле године у 92. години живота у Дому за стара лица „Данијела“ у Градишци. У дом је стигла из Универзитетско-клиничког центра у Бањалуци гдје је довезена колима хитне помоћи због погоршања здравственог стања, а након детаљних прегледа закључено је да болује од неизљечиве болести и да нема основа за неку врсту хируршког захвата.

Живјела је крајње неусловним животом бескућника.

“Наша обавеза је била да то урадимо као људи”, рекао је протонамјесник Сарић.

На спомен плочи стоји: Споменик подиже Парохија србачка прилозима вјерног народа и Општине Србац 2020. године.

 

 

Comments are closed.