Расписан јавни позив за омладинске пројекте младих из Српца
7. јуна, 2019.
Обиљежена 27. годишњица од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде
7. јуна, 2019.

Србачка делегација посјетила команданта бригаде Миодрага Сувајца

Петочлана делегација Општине Србац и Борачке организације општине Србац, у саставу Душко Митрић, Боривоје Врсајковић, Вићо Kовачевић, Горан Плотан и Свето Стојаковић посјетила је јуче пуковника у пензији, бившег команданта Србачке лаке бригаде, Миодрага Сувајца, који због здравствених разлога неће моћи присуствовати данашњим манифестацијама у поводу обиљежавања 27. годишњице формирања ове ратне јединице.

Ради се о бившем успјешном команданту који је бригаду водио на неколико ратишта током четири године и која је за ратне заслуге 9.1.1995. године од стране тадашњег предсједника Републике Српске одликована орденом Петра Мркоњића. Због својих заслуга Сувајац је унапријеђен у чин пуковника при тадашњем Генералштабу Војске Републике Српске. 

Миодраг Сувајац је рођен у Пријебљезима, 14.2.1954. године,основну школу је завршио у Разбоју,потом Шумарско-техничку школу на Илиџи и на крају Економски факултет у Сарајеву.

Завршио је Школу резервних официра и неколико војних школа, стекао чин мајора и пред сам рат био је на функцији старјешине Дома ЈНА Бањалука.

Сувајац је 25. маја 1992. године добио наређење команданта Првог крајишког корпуса Момира Талића да у Српцу формира Србачку лаку бригаде што је он прихватио, иако је то војнички гледано био тежак изазов да у свом завичају води своје суграђане у ратне операције.

Седми јун 1992.године ући ће у историју Српца јер је тог дана постројена Србачка лака бригаде кроз коју ће током четири године рата проћи 3338 бораца.

Након завршетка рата, због тежих здравствених проблема, Сувајац је пензионисан у 48. години.

 

Comments are closed.