Српчани освојили два прва мјеста на тракторијади у Мркоњић Граду
8. јануара, 2022.
Подијељене ђачке књижице и пакетићи за 90 србачких првачића
9. јануара, 2022.

Србац прославио Дан Републике Српске

Република Српска данас слави свој 30. рођендан, а слављу које је организовано у свим градовима прикључио се и Србац.

На централно спомен обиљежје у јутарњим часовима су пристигли бројни грађани који су одали признање страдалим борцима за заслуге које су дали у стварању Републике Српске.

Међу делегацијама које су положиле цвијеће и запалиле свијеће биле су заједничка делегација Општине Србац и Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, представници Општинске борачке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Полицијске станице Србац, СУБНОР-а, Демократског народног савеза, Српске демократске странке, Партије демократског прогреса и Савеза независних социјалдемократа са Активом жена и Активом младих ове странке.

Обиљежавању Дана Републике одазвали су се и бројни директори јавних предузећа и установа општине Србац и одборници у Скупштини општине.

Парастос је служио свештеник Александар Кустурић а честитку грађанима је упутио начелник општине Млађан Драгосављевић који је одао захвалност свима који су дали допринос стварању Републике Српске, како онима који су се институционално изборили за њено настајање, тако и јунацима који су је одбранили са пушкама у рову.

„Највеће заслуге иду страдалницима прошлог рата а данас одајемо почаст и страдалницима из свих протеклих ратова који су се такође борили за нашу слободу. Увијек треба да се сјећамо наших погинулих суграђана и наша света дужност је да сачувамо оно што су одбранили у рату. Морамо остати јединствени око идеје Републике Српске, њеног напретка и просперитета, радовати се њеним успјесима и борити за унапређење општих друштвених вриједности. То су све предуслови да Дан Републике наставе обиљежавати и генерације које долазе“, рекао је начелник Драгосављевић.

Након свечане церемоније, дружење је настављено у Дому културе гдје је за грађане приређен коктел а након тога је за све заинтересоване грађане организован бесплатан превоз на свечани дефиле у Бањалуку.

Дан Републике Српске данас се слави широм србачке општине што је видљиво по бројним заставама које су грађани истакли на својим домаћинствима, пословним објектима и аутомобилима, а у бројним мјесним заједницама окупљали су се млади који су поносно носили заставе и тако дали свој допринос обиљежавању данашњег јубилеја.

 

Comments are closed.