Завршена трка „Београд-Бања Лука“: Пољак Павел Францак однио побједу
21. априла, 2019.
Друга лига запад: Слога пружила добар отпор, али поражена од лидера
22. априла, 2019.

Србац приредио величанствен дочек учесницима трке “Београд-Бања Лука”

Србац се данас нашао на мапи градова који су имали част да угосте професионалне бициклисте из цијелог свијета који се такмиче на највећим свјетским тркама. Kроз нашу општину у поподневним часовима прошао је караван од 176 бициклиста из 30 земаља који су се такмичили у оквиру 13. међународне трке “Београд-Бања Лука” а подршку им је на улицама Српца пружило више стотина грађана.

Дирекција трке указала је општини Србац велику част да буде један од пролазних циљева трке, тако да су грађани на градском тргу имали прилику да виде “гладијаторску борбу” бициклиста са свих континената који су се борили да остваре најбоље пролазно вријеме и тако остваре побједу у укупном пласману.

Бициклиста који је био најбржи на пролазном циљу у Српцу добио је награду на завршној церемонији у Бањалуци коју му је уручио начелник општине Млађан Драгосављевић.

Бициклистички караван је у Србац ушао из правца Прњавора и Дервенте, одакле је кренула посљедња четврта етапа, а затим је преко Разбоја Љевчанског наставио пут ка Лакташима и Бањалуци гдје је трка окончана у поподневним часовима. Побједу у укупном пласману однио је Пољак Павел Францак, бициклиста Востер АТС тима.

Начелник општине Млађан Драгосављевић захвалио се организаторима трке који су уврстили Србац на мапу овог спортског дешавања и додао да је организациони одбор из Српца учинио све како би овај догађај протекао на највишем нивоу.

“Увидјели смо значај овог спортског догађаја за нашу општину, тако да смо имали заиста интензивне припреме како би све протекло у најбољем могућем реду. Ову манифестацију смо препознали као прилику да промовишемо цјелокупну локалну заједницу како би у свијет отишла лијепа слика из наше општине. Вјерујем да ћемо бити домаћини и идуће године и даћемо све од себе да будемо још бољи”, рекао је начелник Драгосављевић.

Похвале за дочек бициклиста у Српцу стигле су и из дирекције трке која је цјелокупним дешавањима у Српцу дала највећу оцјену.

Прије дочека бициклиста, приређен је богат спортско-забавни програм који је почео Дјечијом бициклијадом у којој је учествовало 130 малишана из цијеле србачке општине са својим родитељима а рута бициклијаде се кретала од Српца до Малих Ситнеша.

У повратку је организована додјела награда за учеснике Бициклијаде, а награђени су: Анастасија и Kатарина Драгосављевић које имају свега двије и по године и које су добиле таблет рачунар као најмлађи учесници манифестације.

Награду је добио и Михајло Микулић, као бициклиста са највише чланова породице у Бициклијади. Он је на ову манифестацију дошао са још петоро укућана, а као награду добио је бицикл.

Уручена је и награда за бициклисту који на манифестацију дошао из најудаљенијег села, а у питању је Давид Драгојевић који је стигао из Горње Лепенице. Kао награду, Давид је такође добио таблет рачунар.

Награде је за учеснике Бициклијаде обезбиједио Ауто-мото савез Републике Српске а уручио их је начелник општине Млађан Драгосављевић.

За све учеснике Дјечије бициклијаде обезбјеђене су биле флашице освјежавајућих пића и сендвича које су донирали фирма Мане комерц и компанија Витинка.

Спортско-забавни програм настављен је наступима Дјечијег вртића “Наша радост” који је отпјевао и одиграо неколико дјечијих пјесама а затим припремио прави перформанс. Малишани обучени у спортске дресове показали су колико познају спортисте из Републике Српске и Србије који су нас прославили у свијету.

Наступе вриједне пажње имале су и плесне секције Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” као и Српско културно умјетничко друштво “Бели анђео” из Српца.

Поводом доласка бициклиста из цијелог свијета, богат програм приређен је и у Разбоју Љевчанском гдје је организован турнир у малом фудбалу, такмичење у бацању камена с рамена, скакању у врећама, бициклистичке трке за дјецу, Фијакеријада и слично, а приређена је и бесплатна закуска у виду бика на ражњу и точеног пива. Одржан је и наступ Ансамбла народних игара “Лијевче” из Разбоја. 

Пролазак бициклиста кроз Разбој био је симболичан јер је из овог села поријеклом најбољи босанскохерцеговачки бициклиста свих времена, Танасије Kуваља, који је такође присуствовао данашњим свечаностима.

Kуваља је као репрезентативац Југославије и њен капитен у шездесетим и седамдесетим годинама прошлог вијека односио побједе на тркама широм Европе и свијета а био је и учесник Олимпијских игара у Мексику 1968. године.

Покровитељ данашњих манифестација у Српцу и Разбоју Љевчанском је била Општина Србац а подршку у организацији су пружила јавна предузећа и установе са подручја србачке општине, бројни донатори, као и волонтери Локалног волонтерског сервиса Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ и чланови Бициклистичког клуба Србац, док су цијелу манифестацију успјешно обезбјеђивали припадници Полицијске станице Србац.

Више фотографија са дочека бициклиста у Српцу можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM кликом на овај линк а више фотографија са Дјечије бициклијаде и спортско-забавног програма можете погледати кликом на овај линк.

 

 

Comments are closed.