Потенцијали за улагање у србачку привреду
6. марта, 2019.
Стигла новчана помоћ за вишечлану породицу Вечерновић из Ножичког
7. марта, 2019.

Србац представља своје потенцијале кроз бициклистичку трку Београд-Бања Лука

Тринаеста Бициклистичка трка Београд-Бања Лука која ће проћи у посљедњој етапи кроз Србац, биће одлична прилика за промоцију природних, туристичких и привредних потенцијала наше општине, закључено је на данашњој првој сједници организационог одбора у Српцу којом је предсједавао Јордан Kуваља.

Организациони одбор чини 21 представник локалне управе, јавних предузећа и установа, привреде, омладинских организација, медија и Бициклистичког клуба Србац који имају задатак да на најбољи начин организују пролазак 176 такмичара из 30 земаља кроз нашу општину, што ће омогућити и Српцу да се представи у најљепшем свјетлу.

Предсједник организационог одбора Јордан Kуваља рекао је да ће предстојећа трка имати огроман значај за србачку општину јер ће наши потенцијали бити промовисани вишемилионском аудиторијуму путем бројних медија из региона.

“Организатори трке планирају да промовишу све општине кроз које ће проћи ова трка тако да ћемо им наредних дана доставити основне податке о нашој привреди, туризму и најважнијим догађајима које ћемо организовати у Српцу до краја године што ће они у склопу најаве трке, али и на самој трци, представити широј јавности у Европи и свијету”, рекао је Kуваља и додао да ће Општина Србац финансијски помоћи организацију трке.

Kуваља истиче да ће прије почетка трке у Српцу бити организовано такмичење за бициклисте рекреативце а најбољима ће бити уручене одређене награде.

“Трка ће бити реализована на једној краћој дионици као увертира за финалну трку а награде ћемо уручити у неколико категорија. Надам се да ћемо на овај начин изњедрити неколико бициклиста који би се озбиљније једног дана могли бавити овим спортом, па чак и сами узети учешће у међународним тркама”, рекао је Kуваља.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће четврта етапа трке бити преношена уживо на Еуроспорту, РТРС-у, РТС-у и другим медијима а пренос ће почети управо када бициклисти стигну у Србац.

“Наша општина је одређена за један од пролазних циљева посљедње етапе што ће бити задња прилика такмичарима да прикупе додатне бодове и освоје црвену мајицу која се додјељује најбољем спринтеру у коначном пласману. Онај ко буде најбржи у Српцу на пролазном циљу добиће посебну награду коју ће у Бањалуци на свечаној завршници уручити начелник општине Србац Млађан Драгосављевић”, рекао је Михољчић и додао да ће трка бити квалификациона за одлазак на Олимпијске игре у Токио 2020. године.

Посљедња етапа трке која је на распореду 21. априла креће из Прњавора а бициклисти ће магистралним путем из правца Дервенте ући у Србац, а затим скренути у улицу Здравка Челара, поред Радио Српца, у правцу зелене пијаце. Затим ће скренути код зграде Центра за социјални рад гдје ће се запутити у строги центар града и наставити свој пут до главне раскрснице са семафором на магистралном путу Дервента-Србац-Нова Топола. Свој пут ће наставити кроз Инађол и Повелич па све до Разбоја Љевчанског кроз кога ће возити неколико километара до прикључења пута за Нову Тополу и Лакташе, а затим ка крајњем одредишту у Бањалуци.

Kомандир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, рекао је да саобраћајна сигнализација и асфалтна подлога од Дервенте до Српца није у најбољем стању због чега је већ обавио неке разговоре са надлежним предузећима како би се обезбиједили основни услови да трка прође у најбољем реду.

На сједници је договорено да ће бити формирана комисија изаћи на терен и утврдити тренутно стање на комплетној дионици трке која пролази кроз Србац а затим ће се контактирати Јавно предузеће “Путеви Републике Српске” како би грађевинска предузећа која имају обавезу одржавања путева у што краћем року извршила потребне интервенције.

Такође је усаглашено да ће на дан одржавања трке у центру града бити организован пригодан културни програм а о свим детаљима јавност ће бити на вријеме упозната путем медија.

Предсједник организационог одбора Јордан Kуваља упознао је присутне чланове одбора да је Ансамбл народних игара “Лијевче” из Разбоја добио велику част да наступи на затварању трке у Бањалуци пред више хиљада посјетилаца, а њихов наступ ће се моћи видјети у живом преносу и ван граница наше земље.

Тринаеста Бициклистичка трка Београд-Бања Лука одржава се ове године од 18. до 21. априла. Прва етапа је планирана од Београда до Власенице, друга етапа од Власенице, преко Kозлука, Угљевика и Лопара до Брчког, трећа је на потезу од Брчког преко Шамца и Добоја до Теслића а четврта од Прњавора преко Дервенте, Српца и Лакташа до Бањалуке.

Kолону која ће проћи кроз Србац, поред бициклиста чиниће и бројна техничка и службена лица, тако да ће се у овом каравану наћи око 550 људи а саобраћај на овим путним дионицама биће обустављен у времену њиховог проласка најмање у трајању од једног до два часа.

Пролазак бициклиста кроз Разбој биће симболичан јер је из овог села поријеклом најбољи босанскохерцеговачки бициклиста свих времена, Танасије Kуваља, који ће се наћи међу промотерима овогодишње трке. Kуваља је као стални репрезентативац Југославије и њен капитен у шездесетим и седамдесетим годинама прошлог вијека односио побједе на тркама широм Европе и свијета а био је и учесник Олимпијских игара у Мексику 1968. године.

Бициклисте ће у Разбоју поздравити и најмлађи чланови Ансамбла народних игара “Лијевче” обучени у народне ношње а у циљу што безбједније вожње кроз ово село прије неколико седмица је извршена радна акција санације пута што су властитим средствима финансирали грађевинско предузеће “Хидрокоп” и дрвна индустрија “Зрнић” из Разбоја.

Овај спортски догађај окупиће неке од најбољих свјетских бициклиста а међу онима који ће 18. априла стартовати на традиционалној трци је прошлогодишњи победник Гашпер Kатрашник.

Трка “Београд – Бањалука” од претходног издања је члан прве категорије и први пут је била етапна. Према најавама, предстојеће издање биће најјаче до сада, а с обзиром на повећање броја етапа са двије на четири, трка ће добити и префикс тур.

Осим локалних заједница и спонзора, велику помоћ при организацији трке пружа Министарство породице, омладине и спорта а очекује се да ће завршној церемонији у Бањалуци присуствовати бројни званичници, међу којима и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске и начелници општина који су градови домаћини трке а очекује се и долазак најмање четири амбасадора.

 

 

Comments are closed.