Одржана сједница општинског штаба: Дјецу не слати у школу уколико су укућани у изолацији
7. септембра, 2020.
Саниран локални пут у Ћукалима
9. септембра, 2020.

Србац поново угостио бициклисте из цијелог свијета

Општина Србац данас је угостила караван од стотину бициклиста из двадесетак земаља свијета у склопу међународне бициклистичке манифестације “Београд-Бања Лука” која је одржана четрнаесту годину заредом.

Наша локална заједница је по други пут била домаћин ове престижне манифестације као једног од ријетких спортских догађаја одржаних ове године у Републици Српској због пандемије вируса корона.

Трка која је кренула у петак из Београда настављена је данас посљедњом четвртом етапом чији старт је био у Дервенти, а на путу ка циљу у Бањалуци, бициклисти су прошли кроз центар Српца гдје су их поздравили грађани који су се спонтано окупили, будући да ове године није било пратећих културно-спортских догађаја. Потом су се запутили ка Разбоју Љевчанском гдје им је од стране локалних мјештана такође приређен симболичан дочек уз поштовање мјера и препорука у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је велика привилегија што се наша општина поново нашла на мапи једне од најзначајнијих бициклистичких трка у овом дијелу Европе и поред бројних проблема изазваних пандемијом новог вируса.

“Били смо мотивисани да се поново покажемо као добри домаћини јер смо прошле године проглашени за најбољи од укупно 18 пролазних циљева. Изразили смо жељу дирекцији трке да већ наредне године Србац буде једно од стартних мјеста”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је рекао да је од посебног значаја што трка пролази кроз Разбој Љевчански, родно мјесто Танасија Kуваље, једног од најбољих бициклиста бивше Југославије и учесника Олимпијских игара у Мексику.

Трка је окончана око 17 часова а укупни побједник и носилац жуте мајице је Пољак Јакуб Kачмарек. Друго мјесто у укупном пласману освојио је Роман Маркез Марти, а треће Данил Проницкиј.

Црвена мајица, намијењена најбољем спринтеру, отишла је у руке Бањалучанина Душана Kалабе, репрезентативца Србије.

Плаву мајицу за најбољег брдског возача обукао је Мика Хеминг, а бијелу – за најбољег возача до 23 године – Данил Проницкиј.

Најбољи у посљедњој етапи (Дервента-Бањалука) био је Пољак Силвестер Јанишевски.

Трка “Београд-Бања Лука” првобитно је требала бити одржана у априлу, али је због пандемије помјерена за септембар због чега је учешће отказао један број тимова због обавезног двоседмичног карантина при повратку из Србије и БиХ које су још у такозваној црвеној зони.

Учешће је ипак узело доста еминентних тимова међу којима и шпански проконтинентал тим Kаха рурал, пољски Востер који је прошле године дао укупног побједника, а ту је и други пољски тим Мазовја, те екипе из Чешке, Словачке, Kазахстана, па чак и из Ујединињених Арапских Емирата, Kине и Kамбоџе, као и репрезентације Србије и БиХ.

Генерални покровитељ бициклистичке трке је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић а организацију је финансијски подржала и Општина Србац.

 

Comments are closed.