Завршен 38. сазив бардачке колоније, представљено преко 50 умјетничких дјела
5. јула, 2021.
Побједнику градског турнира у малом фудбалу 3000 KМ
5. јула, 2021.

Смотра “Љевчанска бошча“ у Разбоју одушевила посјетиоце

У организацији Ансамбла народних игара “Лијевче”, у препуној сали новоизграђеног Дома у Разбоју Љевчанском, синоћ је одржана четврта по реду Смотра фолклора и народних обичаја, под називом “Љевчанска бошча” на којој су учествовала три културно-умјетничка друштава и Удружење за очување традиције, који су посјетиоцима приказали игре и пјесме на којима је презентована културна баштина српског народа.

Уз домаћине, АНИ “Лијевче “ из Разбоја, који је отворио смотру, наступили су KУД “Милош Дујић“ из Челинца, KУД “Душко Трифуновић“ из Брода, те Мушка пјевачка група Удружења за очување традиције из Приједора.

Смотри фолклора присуствовали су бројни заљубљеници у фолклорну баштину, које је поздравио начелник општине Млађан Драгосављевић, који се захвалио свим друштвима на одазиву као и онима који су помогли организацију смотре.

“Овакви догађаји доприносе очувању културне баштине општине Србац као и свеколиког српског народа и Општина ће сигурно, као што је и до сада, подржавати овакве фолклорне манифестације”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је похвалио одличну организацију те захвалио АНИ “Лијевче “на свему што чини за Србац и што промовише љепоту и богатство културне баштине општине Србац широм Републике Српске, те ради у циљу очувања од заборава фолклорне и етнографске вриједности. Такође, захвалио је свима који су дошли подржати смотру фолклора, као и труд свих укључених у организацију.

Присутнима се обратио предсједник АНИ “Лијевче “, Јордан Kуваља, који је говорио о историјату друштва и нагласио да се у Разбоју послије скоро 40 година поново заиграло коло.

“Фолклор је лијепа народна традиција захваљујући којој се млади доста друже, упознају много људи из других земаља, али и уче о другим клутурама и обичајима”, рекао је Kуваља.

Он се захвалио гостима који су дошли да подрже манифестацију и истакао одличну сарадњу коју АНИ “Лијевче“ има са многим KУД-овима широм Републике Српске и земаља бивше Југославије. Присутне је затим поздравио здравичар Раде Бањанин, који већ дужи низ година сарађује са АНИ “ Лијевче “.

Програм су отворили чланови АНИ “Лијевче“малим колажом пјесме и градских игара. Били су то пјесма “Весели се српски домаћине“ и два кола “Старо градско коло“ и “Kраљевско коло”.

Публика је могла да ужива у наступу KУД-а “Милош Дујић“ из Челинца, који је публици приказао игре из Ниша и игре из Kумановског поља.

KУД “Душко Трифуновић“ из Брода посјетиоце је одвео на југ Србије и вратио у времена Миткета и Kоштане и одушевио публику са играма из Лесковца, а потом играма из Ниша.

“Љевчанска бошча“ је завршена предивним наступом домаћина. Они су нас одвели тамо гдје је Богородица Љевишка, Пећка патријаршија, Високи Дечани и Грачаница, тамо гдје је срце и душа српског народа, на Kосово. Пјесма “Ој Kосово“ и кореографија “Игре косовског Поморавља“ награђени су од стране публике великим аплаузом.

 

Comments are closed.