Четири седмице без корона вируса у Српцу али опрез и даље присутан
8. јуна, 2020.
Одборници СО Србац подржали рад начелника и извјештаје јавних предузећа и установа
9. јуна, 2020.

Служен парастос за погинуле борце из Жупског Разбоја

У Жупском Разбоју данас је одржан годишњи парастос за четворицу погинулих бораца овог краја који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

На спомен плочи уклесани су ликови и имена Душка Личинара, Владимира Брковића, Зорана Глигорића и Дарка Лазића. Парастос је служио свештеник у пензији Славко Дебељак уз саслужење свештеника ножичке парохије Живка Илића, Организатори парастоса су били Борачка организација Србац и Мјесна борачка организација Ћукали у склопу календара значајних датума и јубилеја на подручју општине Србац.

Почаст страдалима одале су породице погинулих бораца, делегације Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, Општинске и мјесне борачке организације, СУБНОР-а и Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац. У пригодном обраћању поздравио их је предсједник Мјесног борачког одбора Перо Миладић, истакавши да је због епидемиолошке ситуације ове године изостао заједнички ручак за родбину погинулих бораца, госте и мјештане, али да је битно да је парастос одржан у знак сјећања и покој душе настрадалих. 

Душко Личинар, рођен 8. јуна 1971. године, погинуо је у борбама у околини Липика 6. децембра 1991. године као припадник 16. Крајишке моторизоване бригаде у Рајићима у западној Славонији.

Владимир Брковић, рођен је 6. августа 1967. године а погинуо је 22. децембра 1991. године као припадник 16. Крајишке моторизоване бригаде у Рајићима у западној Славонији.

Зоран Глигорић, рођен је 10. јула 1972. године а погинуо 9. јула 1993. године у Липовцу као припадник 16. Крајишке моторизоване бригаде у Рајићима у западној Славонији.

Дарко Лазић, рођен 23. марта 1968. године, био је припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а погинуо је 10. септембра 1995. године на озренско-возућком ратишту.

Поред споменика палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату у порти православног храма у овом селу налази се и споменик са уклесаним именима настрадалих мјештана у Другом свјетском рату.

 

Comments are closed.