Асфалтиран пут у Србац селу, почела санација пута у Брезовљанима
16. октобра, 2020.
У посљедња два дана шест нових случајева вируса корона у Српцу
16. октобра, 2020.

Слијепи и слабовиди обиљежили Међународни дан бијелог штапа

Општинска организација слијепих и слабовидих лица Србац обиљежила је у четвртак Међународни дан бијелог штапа с циљем подизања свијести грађана о специфичним потребама слијепих и слабовидих особа, али и обавезама заједнице према њима.

Манифестацији су присуствовали чланови организације, директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић, слијепа пјесникиња из Бањалуке Борка Тадић, као и други гости са подручја наше општине.

На дружењу су уручена признања и захвалнице грађанима који пружају посебну подршку слијепим и слабовидим лицима, међу којима је и привредник Војин Kусић. Он је добио повељу почасног члана јер већ дужи период пружа финансијску помоћ овој организацији.

,,Ганут сам овим гестом јер заиста нисам очекивао никакво признање које је засигурно једно од најдражих које сам добио. Породичну фирму су преузела моја дјеца и они имају вољу и жељу да наставе помагати, а то би требали да учине и други који су у могућности. Треба да вам помогнемо да постигнете да ваш бијели штап не буде просјачки, како га многи доживљавају, већ додстојанствен, да живите живот као сви други грађани”, изјавио је Kусић.

Kао најстаријем члану, признање је додијељено Јованки Митраковић (90) из Српца.

Захвалнице за несебичну подршку су уручене офталмологу докторици Добрили Микић и стручном сараднику за културу у Центру за културу и спорт Србац Стевану Умљеновићу.

,,И ја сам изненађена јер нисам очекивала овакво нешто. Kао љекар и као човјек трудим се да вам помогнем колико је у мојој моћи. Хендикеп који ви имате је нешто са чим се свакодневно сусрећем и нешто што ме навело да постанем специјалиста офталмологије. Ускоро отварам своју ординацију, тако да ћу бити у прилици да вам још више помогнем када је у питању моја струка, а залагаћу се да организација слијепих и слабовидих лица Србац што прије добије свој простор за рад”, изјавила је докторица Микић.

На обиљежавању Међународног дана бијелог штапа истакнута је потреба за побољшањем услова живота лица са овом врстом инвалидитета.

,,Окупили смо се да обиљежимо овај значајан датум за слабовида и слијепа лица и да посветимо пажњу особама које су уз нас током цијеле године. Надамо се да ће положај ове категорије становништва с временом бити бољи, а у том правцу треба да дјелују Општинска управа, организације и друштво у цјелини”, изјавила је секретар општинске организације, Санела Жујић.

Предсједник организације Божидар Дринић је поздравио присутне, захвалио им на одзиву и подршци, те нагласио да им разумијевање и обзирност суграђана много значи.

Јучерашње дружење увеличала је пјесникиња Борка Тадић својим стиховима, као и Српчанин Дејан Ристић који је свирао на хармоници.

 

 

Comments are closed.