Извршена нова акција уклањања паса луталица и премјештања у прњаворски азил
13. марта, 2020.
Набављене крмаче прасилице за двоје слијепих и слабовидих из Српца
14. марта, 2020.

Скраћено радно вријеме на територији општине Србац због превенције корона вируса

Штаб за ванредне ситуације општине Србац, којим је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић, донио је данас наредбу којом се у циљу превенције вируса короне до даљњег ограничава радно вријеме трговинских и других објеката на територији општине Србац а једном броју објеката се у потпуности забрањује радно вријеме.

У циљу провођења ванредних мјера за спречавање и сузбијање заразних болести те заштите и спасавања становништва:

1. Забрањује се рад сљедећим објектима, сваким радним даном и у дане викенда:

– угоститељским објектима врсте ноћни клуб,
– свадбеним салонима,
– фитнес-центрима
– дјечијим играоницама
– градска пијаца.

2. Ограничава се рад од 7 до 18 часова сваким даном сљедећим објектима:

– трговинским објектима свих врста, укључујући драгстор и субјекте који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје производа),
– угоститељским објектима свих врста (изузев угоститељских објеката у оквиру вршења дјелатности смјештај гостију).

3. Ограничава се рад недјељом до 12 часова:
– трговинским објектима свих врста, укључујући драгстор и субјекте који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје производа).

4. Обавезују се пружаоци услуга да у свом пословању обезбиједе поштовање препорука надлежних институција.

5. Задужује се Одјељење за инспекцијске послове да у провођењу ове Наредбе обезбједи поштовање исте од стране напријед наведених субјеката.

6. О извршавању задатака из ове Наредбе Одјељење из претходне тачке свакодневно ће извјештавати команданта Општинског штаба за ванредне ситуације.

7. Ова Наредба ступа на снагу одмах и биће објављена у Службеном гласнику општине Србац.

Kомадант штаба и начелник општине Млађан Драгосављевић на данашњој сједници информисао је да је оваква Наредба проистекла као резултат заједничког састанка представника општина Брод, Модрича, Прњавор, Дервента, Станари, Добој, Лакташи, Градишка, Србац, Челинац и Теслић који је одржан данас у Прњавору.

„На овом састанку смо закључили да је хигијенско-епидемиолошка ситуација под контролом и да нема потребе за стварањем панике, али да је потребно да дјелујемо превентивно и донесемо мјере које ће бити сличне у свим општинамна, а са циљем да у потпуности спријечимо или минимализујемо појаву корона вируса на овом подручју“, рекао је начелник Драгосављевић и додао да је сличне мјере већ подузео Град Бања Лука.

У србачкој општини су тренутно у самоизолацији два лица која су била у контакту са лицем из Челинца које је заражено корона вирусом, али за сада се добро осјећају и немају никакве симптоме. Уколико тако остане у наредна два до три дана, биће пуштени са кућног лијечења.

Састанку Штаба је присуствовао и директор Дома здравља Србац, Мирко Стојић, који је рекао да је ова установа адекватно опремљена са довољним бројем маски у случају да дођу у контакт са обољелим особама и да су добили заштитна одијела, а један број њих ће стићи и наредних дана. 

„Позивамо грађане да се јаве свом породичном љекару уколико примијете симптоме прехладе или грипе, а боравили су у страној земљи или били у контакту са неким од лица које је стигло из земаља угрожених корона вирусом. Тада ће добити упуте од свог породичног љекара како да се понашају. У таквим случајевима организујемо превоз лица до наше установе и смјештамо га у посебну просторију, изоловану од осталих пацијената гдје вршимо прегледе. У случају сумње на корона вирус, таква лица се упућују на Kлинику за инфективне болести у Бањалуци“, рекао је Стојић.

Закључено је да је већ доста тога урађено по питању превенције ове болести, као и и информисања становништва путем електронских медија, а по граду су полијепљени и едукативни плакати којима се грађани упозоравају како се сачувати од ове болести и како препознати симптоме на вријеме.

У складу са Наредбом Владе Републике Српске до 30. марта биће затворене све основне и средње школе и факултети, а забрањена су и сва јавна окупљања. До даљег нема посјета стационарним здравственим установама, установама за смјештај старијих лица и домовима пензионера.

У вртићком узрасту нема сумњивих нити обољелих случајева вируса корона, али су у свим вртићима појачане дезинфекционе мјере.

На данашњој сједници Штаба у Српцу закључено је да Дјечији вртић „Наша радост“, у складу са препорукама Владе РС, може нормално обављати своју дјелатност јер су у погледу превенције корона вируса већ предузете одређене хигијенско-епидемиолошке мјере што је позитивно оцијењено приликом недавне посјете представника Републичке управе за инспекцијске послове из сектора здравствене инспекције.

Апелује се родитељима чија дјеца имају повишену температуру и друге симптоме прехладе или грипе да дјецу не доводе у вртић до даљњег.

 

Comments are closed.