Општина Србац: Хвала грађанима на учешћу у прослави крсне славе и Дана општине!
15. октобра, 2019.
Боље водоснабдјевање за мјештане Брусника
16. октобра, 2019.

Школа у Бајинцима добила љепши изглед

Подручна петогодишња школа у Бајинцима једна је од србачких школа које се суочавају са гашењем јер већ двије године у овом селу није уписан ниједан првачић.

Додатну тешкоћу претходних година представљао је и дотрајали објекат школе због чега нису постојали адекватни услови за наставни рад са 11 ученика од трећег до петог разреда.

Ова незавидна ситуација анимирала је Бајинчане који вриједно раде на њеном уређењу како би мотивисали младе да остану на овом подручју и заснују породице.

Један од њих је и мјештанин Саво Митраковић који је издвојио одређена новчана средства за реконструкцију школе. Уз његову новчану помоћ ових дана је уређена вањска фасада и ограда око школе, бетониране стазе и офарбана вањска и унутрашња столарија.

„Одлучио сам да у складу са својим могућностима помогнем школи коју сам некада и сам похађао. Душа ме боли што је све мање дјеце у селу. Вјерујем да ће доћи бољи дани и зато желим да услови за наставу буду квалитетнији“, рекао је Саво.

Његов гест похвалила је и директорица школе Тања Радомир која је рекла да је Саво вишегодишњи донатор и увијек је ту да нам помогне шта затреба, због чега му се искрено захваљују.

„У више наврата до сада нам је куповао средства за хигијену као и лопте за ученике“, рекла је Радомир.

Уређење ове школе помогли су и радници који су прије пар година са мјештанима окречили све просторије и средили водоинсталације постављањем нове цијеви и пумпе које је донирао мјештанин Милош Митраковић. Стигла је и донација у виду пет рачунара са пратећом опремом које је обезбиједила породица Саше и Горице Дукић из Бајинаца која живи и ради у Аустрији.

На сличан начин прошле године је уређена и подручна школа у Пријебљезима коју похађа 15 ученика. Уз помоћ мјештана, донатора и општине саниран је кров, мокри чвор и зборница, постављене нове плочице и столарија и набављена нова пећ на дрва, а извршено је и кречење школе након 40 година.

У Пријебљезима су ове године уписана три првачића, што је помак у односу на прошлу годину када није уписан ниједан.

„Много тога је урађено за кратко вријеме у подручним школама, али имамо још доста планова. Покушаћемо пронаћи донаторе да санирамо школско игралиште у Бајинцима а неопходно је замијенити и дотрајале столове и столице. Намјера нам је да санирамо и кров школе у Kукуљама који прокишњава“, рекла је Радомир.

Она додаје да је централна школа у Разбоју претпјела два већа оштећења у посљедњих пет година, и то за вријеме катастрофалних поплава 2014. године и олујног вјетра у јулу ове године, након чега је извршена реконструкција објекта у чему су значајну помоћ пружиле међународне организације и републичке институције.

 

 

Comments are closed.