Почела бардачка колонија, умјетници инспирисани православљем и природом
23. јуна, 2019.
Мостарски театар младих ширио поруке мира на другој вечери Домино феста
24. јуна, 2019.

Сјећање на погинуле борце из Влакнице

У циљу очувања сјећања на борце из Влакнице који су страдали у одбрамбено-отаџбинском рату, у недјељу 23. јуна служен је парастос којем су присуствовали чланови породица погинулих бораца, представници Општинске и мјесне борачке организације, Општине Србац и удружења СУБНОР.

Паратос је служио свештеник Славиша Топић а на овај начин одата је почаст и за 17 погинулих бораца у Другом свјетском рату.

„Заједничко спомен обиљежје борцима протеклих ратова представља јединствену цјелину са двије плоче. На доњој су исписана имена жртава НОР-а а на горњој су уклесани ликови и имена Симе Гужвића, Милана Дринића, Раденка Драгојевића и Милована Аривука који су страдали у претходном рату. Наше село уз помоћ Општинске управе и Општинске борачке организације сваке године у јуну приреди овај помен парастос, заједнички ручак и дружење”, рекао је предсједник организационог одбора Зоран Дринић.

Пригодним бесједама окупљеним мјештанима и гостима обратили су се свештеник Славиша Топић, предсједник Општинске борачке организације Горан Плотан и шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту општине Србац Боривоје Врсајковић.

„Најљепше што би се могло пожељети српском народу је да трајно престане страдање због сукоба, не само са страним силама, већ и због унутрашњих сукоба због идеолошких и других неслагања. Дај Боже да умјесто 50 годишњих парастоса у србачкој општини убудуће буде много више љепших окупљања као што су свадбе, вјенчања, крштења, рођендани и крсне славе“, рекао је Врсајковић.

Испред локалне управе парастосу је присуствовао и начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић.

Трочлана делегација СУБНОР-а, на челу са предсједником Богданом Давидовићем, прије парастоса у Влакници посјетила је спомен мјесто у овом селу гдје су 14. јуна 1992. године прешли борци Првог Крајишког пролетерског батаљона који су претходно пробили обруч непријатељских снага успостављен на Мотајици с циљем потпуног уништења бораца НОР-а.

Тада је 118 пролетера препливало Саву и спојило се са борцима 12. Славонске ударне бригаде и након опоравка поново се вратили на Мотајицу.

Делегација је на споменик подигнут на овом мјесту 27. јула 1954. године положила цвијеће и снимила стање како би се приступило уређењу његове околине.

 

Comments are closed.