Фудбалски резултати и табеле
26. августа, 2019.
Успјела хуманитарна акција за Миљу Малић, прикупљено 40.426 KМ
28. августа, 2019.

Сјећање на 13 жртава усташког злочина из Радиње

Удружење СУБНОР из Српца данас је организовало помен за 13 жртава фашистичког терора у шуми Радиње у Славонији који су убијени 29. августа 1941.године. Ради се о жртвама из Ситнеша, Лепенице, Срђевића, Ћукала, Жупског Разбоја, Брезовљана, Пријебљега и Српца који су страдали од усташке руке и сахрањени у спомен костурници на градском гробљу у Српцу.

Упорним трагањем чланова њихових породица а највише Милоша Скробоње и Драгољуба Ђајића, посмртни остаци су пронађени 1976. године и сахрањени у заједничку гробницу.

На спомен плочи су уклесана имена сљедећих жртава: Вељко Бабић (45) и Драгутин Вујановић (29) из Лепенице, Бранко Глигорић (41), Чедо Љубојевић (21) и Жарко Трифуновић (21) из Ћукала, Ђорђо Ђајић (63) и Бошко Ђајић (40) из Ситнеша, Мирко Ђукић (38) из Срђевића, Ђорђе Јејинић (56) и Душан Пејаковић (33) из Српца, Вид Kалајџић (27) и Живко Сладић (29) из Брезовљана и Милан Скробоња (37) из Пријебљега.

Цвијеће на спомен обиљежје положили су потомци жртава злочина, представници СУБНОР-а, Борачке организације општине Србац и Општине Србац на челу са замјеником начелника Драганом Микићем. Парастос је служио свештеник Петко Вуковић.

На помену се могло чути да су усташе у том периоду одвеле из нашег краја виђеније грађане и свирепо их убиле како би утјерали страх у кости нашем народу.

Предсједник СУБНОР-а, Богдан Давидовић, рекао је да је традиција обиљежавања овог датума установљена прије неколико година и од тада се редовно одржава.

На помену је био и представник Удружења Српчана из Бањалуке, Драгољуб Ђајић, чији су отац и дјед убијени у Радињској шуми. Он је рекао да је прошло чак 78 година од овог злочина а чак 43 године од преноса посмртних остатака што је са данашњег становишта био велики подухват.

“Успјели смо пронаћи и пренијети њихове кости што је тада било јако тешко, али данас би сигурно било још теже. Захваљујем се Борачкој организацији и Општинској управи што су уврстили овај догађај у обиљежавање значајних датума и јубилеја”, рекао је Ђајић.

 

Comments are closed.