Школе затворене на седам дана, краће радно вријеме угоститељских објеката
25. октобра, 2020.
Јавни позив за додјелу пластеника (ИРБ)
26. октобра, 2020.

Ситуација са вирусом корона све тежа, лична одговорност појединца кључна

Штаб за ванредне ситуације општине Србац, под предсједавањем начелника општине Млађана Драгосављевића, на данашњој сједници је разматрао тренутну епидемиолошку ситуацију у Српцу и том приликом је закључено да се стање погоршава из дана у дан јер је тренутно 197 грађана у кућној изолацији, међу којима је 60 активно заражених од вируса корона.

Од почетка пандемије заражено је 219 особа, од чега се опоравило 156, а троје лица је преминуло. Укупно су издата 1292 рјешења о кућној изолацији а из изолације су до сада изашле 1092 особе.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да здравствени систем за сада добро функционише, али да је оптерећен све већом појавом грађана који имају изражене тегобе као и одсуства једног броја радника ове установе, тачније петоро, који се налазе у кућној изолацији, а неки од њих и на болничком лијечењу.

„Пандемија је у великом замаху о чему свједочи стални пораст обољелих грађана. Ситуација пријети да буде још нестабилнија тако да замољавам грађане да покажу максималну одговорност и адекватно се заштите, те смање јавна окупљања и дружења“, рекао је Стојић.

Kомандир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, рекао је да се један број полицијских службеника такође налази у кућној изолацији али да успјевају извршити све прописане задатке, иако раде у отежаним условима.

„Апелујем грађанима да поштују прописане мјере јер је ситуација веома озбиљна. Ми ћемо и у наредном периоду обављати контроле и вршити санкције у домену наших надлежности“, рекао је Новаковић.

На јучерашњој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације донесена је одлука да се скрати радно вријеме угоститељских објеката до 22 часа а одлучено је да се настава у школама не одвија у наредних седам дана, тако да ће се часови одвијати путем електронских комуникација.

Вртићи раде нормално, али уз смањен број дјеце. Директорица србачког вртића Дијана Миланковић рекла је да је узрок томе највећим дијелом што су њихови корисници остали код кућа заједно са старијом браћом и сестрама који ове седмице не иду у школу.

„Тренутно је 59 дјеце у нашој установи а одсутно је око двадесетак у односу на прошлу седмицу. Све активности се одвијају по плану и примјењујемо све мјере превенције“, рекла је Миланковић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић изразио је увјерење да ће скраћење рада угоститељских објеката допринијети смањењу броја нових случајева и додао да су се сви угоститељи углавном придржавали наредбе о радном времену.

„Наше инспекције редовно обилазе ове објекте са припадницима полиције, а током викенда је долазила и републичка инспекција која је контролисала да ли власници и радници носе заштитне маске, да ли је постављено дезинфекционо средство на улазу и остале мјере, и утврђено је да се углавном поштују. Сви локали су истакли на улазу колико могу примити посјетилаца и видно је да је задњих дана мањи број омладине у односу на ранији период“, рекао је Билановић.

На јучерашњој сједници Републичког штаба је упућен апел политичким партијама да се у наредних седам дана суздрже од организовања политичких скупова, што је препорука и општинског штаба.

Такође је издата препорука јавним предузећима и установама да организују процес рада у складу са тренутном ситуацијом, односно да изврше прерасподјелу дужности у случају да одређен број радника оде у кућну изолацију, како се не би угрозило функционисање њиховог рада.

„Ангажовани су радници Дома здравља и Територијалне ватрогасне јединице који ће већ од данас поново кренути са дезинфекцијом јавних површина и просторија и јавним предузећима и установама, међу којима ће бити и спортска дворана и Дом културе јер се овдје повремено организују друштвена и спортска дешавања са ограниченим бројем људи“, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Он је позвао гране да буду савјесни и одговорни и да досљедно примјењују одлуке и наредбе републичког и општинског штаба јер од личне одговорности сваког појединца зависи у којој мјери ће се ширити пандемија наредних дана.

 

 

 

Comments are closed.