Почела изградња куће Фикрету Бакоњићу из Kобаша уз помоћ Фонда солидарности
1. јуна, 2021.
Објављен конкурс за упис ученика у први разред ЦСШ „Петар Kочић“ Србац
2. јуна, 2021.

Шеста сједница Скупштине општине: Позитиван финансијски резултат и поред пандемије

Под предсједавањем Милоша Будића, у Српцу је данас одржана шеста редовна сједница Скупштине општине Србац.

Сједници су присуствовала 23 одборника који су разматрали дневни ред од 44 тачке. Одсуство на сједници су правдали одборници Драган Лепир и Синиша Јејинић.

Највише пажње привукле су тачке у којима се расправљало о извршењу буџета општине Србац за 2020. годину као и Нацрт одлуке о усвајању Ребаланса буџета општине Србац за 2021. годину. Обје тачке усвојене су већином гласова, док су одборници опозиције били уздржани по овим питањима.

Ребаланс буџета образложила је начелница Одјељења за финансије Зорица Поповић, а у дискусији о буџетским документима учествовали су одборници Бранко Граховац, Мићо Малбашић, Мара Цвијановић – Делевић, Саша Јовичић и начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да је, иза локалне управе, упркос пандемији вируса корона, једна успјешна година у којој су остварени приходи били већи од расхода и то за 250.000 KМ.

„Захвалност свакако иде Влади Републике Српске која је помогла у пуњењу општинског буџета и омогућила да остваримо позитвну разлику“, рекао је начелник Драгосављевић.

Kада је у питању Нацрт Ребаланса буџета за 2021. годину, основни мотив био је уврштавање позиције за изградњу зграде за младе брачне парове, што је омогућило повећање првобитног плана буџета са 8 милиона на 9.824.000 КМ, чему је допринијело и повећање пореских прихода, грантова у виду капиталних и текућих помоћи и слично.

„Опозиција је предложила одређене измјене у Нацрт ребаланса. Уколико би се ти приједлози реализовали на начин како су предложили, дошли бисмо у проблем са нормалним функционисањем Општинске управе. Ми смо већ овим Нацртом ребаланса повећали средства за социјално угрожене категорије становништва као и средства за помоћ борачким категоријама и ратним војним инвалидима. Приједлоге опозиције ћемо детаљно анализирати, и уколико буде реално, уврстити у Приједлог одлуке о усвајању Ребаланса буџета општине Србац за 2021. годину”, рекао је начелник Драгосављевић.

Одборници су са 16 гласова за и седам уздржаних усвојили и План капиталних инвестиција за прошлу годину у којем је наведено да је од 22 инвестиције, у вриједности од око 4.5 милиона КМ, реализовано у потпуности 19, док су остала три пројекта у току.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је у току реализација пројекта реконструкције потисно-дистрибутивног цјевовода од изворишта „Пријебљези“ до насеља Повелич, реконструкција врбаско-савског насипа уз санацију црпних станица и изградња друштвеног дома у Разбоју Љевчанском.

Одборници су разматрали и усвојили Информацију о раду Полицијске станице Србац за прво тромјесечје ове године, коју је поднио командир Синиша Шњегота. Он је истакао да је стање безбједности на подручју општине Србац, у поменутом периоду, задовољавајуће и нагласио да је потребно предузети мјере и радње, како на одржавању достигнутог нивоа безбједности, тако и на даљем побољшању.

Дужу дискусију је изазвао приједлог одлуке о давању у закуп просторије политичком субјекту ОО СДС Србац, гдје су одборници СДС тражили да им се просторије дају у закуп на период од четири године, а не на шест мјесеци.

Без дискусије, већином гласова одборника усвојен је извјештај о стању управног рјешавања у Општинској управи општине Србац за 2020. годину који је поднио замјеник правобраниоца Републике Српске, сједиште Бања Лука Милан Ракита.

Усвојен је и извјештај о стању припремљености система противградне заштите на територији општине Србац за противградну сезону.

Скупштина је већином гласова одборника именовала на период од четири године директора Радио Српца Љиљану Kошчицу, директора Центра за културу и спорт Радована Митраковића и директора Центра за социјални рад Слађану Поткоњак.

Сједница је завршена одборничким питањима. О осталим важнијим тачкама дневног реда информисаћемо вас наредних дана у нашим извјештајима.

 

Comments are closed.