Бардачка колонија помјерена за крај августа
17. јуна, 2020.
Позив малим и средњим предузећима и предузетницима да унаприједе посао уз помоћ ментора
19. јуна, 2020.

Седам нових случајева вируса корона у Српцу, апел грађанима да поштују заштитне мјере

Након више од мјесец дана без регистрованих случајева, данас је евидентирано седам новообољелих од вируса корона у Српцу а ради се о запосленицима Дјечијег вртића „Наша радост“ који је од данас затворен до даљег.

Обољели радници вртића упућени су из предострожности у објекат старе пулмологије УKЦ РС у Бањалуци гдје ће наредне двије седмице провести у изолацији а тренутно се ради на евидентирању њихових блиских контаката који ће бити смјештени у кућну изолацију.

Из тог разлога, данас је засједао Штаб за ванредне ситуације општине Србац, под предсједавањем начелника општине и команданта штаба Млађана Драгосављевића, на којем је разматрана новонастала епидемиолошка ситуација.

Директор Дома здравља Мирко Стојић рекао је да су већ 43 лица која су била у блиском контакту са обољелима стављена у кућну изолацију и додао да ће наредних дана бити вршено тестирање и других лица са којима су остварени контакти.

„Малишани вртића су упућени кућама и за сада не показују никакве симптоме болести, а уколико неко од њих буде имао респираторне тегобе биће одмах тестиран. До сазнања о новообољелим радницима смо и дошли тако што је неколико њих показало симптоме ове болести и уредно се пријавило за преглед здравственим установама. Неки од њих су били без симптома а неки су имали блаже симптоме попут грлобоље и кашља. Још увијек немамо података ко је нулти пацијент, односно како је дошло до избијања заразе“, рекао је Стојић.

Након поновног отварања у мају, у вртићу је боравило око 80 малишана.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је евидентно дошло до опуштања грађана који се све мање придржавају заштитних мјера, што по његовим ријечима није добро, јер су препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације да се и даље носе маске у затвореним просторима и да се грађани морају придржавати обавезног растојања од два метра, уз поштовање мјера личне хигијене и дезинфекције простора.

„Због тога ће већ данас инспекцијске службе и комунална полиција, уз асистенцију припадника Полицијске станице, кренути са контролом поштовања заштитних мјера у свим трговинским, угоститељским, привредним и другим објектима. Неопходно је да радници на првом мјесту носе маске и тиме дају примјер и другим грађанима који се такође морају придржавати заштитних мјера“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је сугерисао послодавцима да у складу са могућностима изађу у сусрет родитељима дјеце која похађају вртић и ослободе их до даљег радних дужности како би остали код куће са својим малишанима, јер се савјетује васпитаницима вртића да не напуштају своје домове.

„Већ данас ћемо извршити комплетну дезинфекцију свих просторија вртића а у наредна два дана ће радници Дома здравља и Територијалне ватрогасне јединице дезинфиковати и друга јавна предузећа и установе, као и улице, тргове и друге јавне површине“, рекао је начелник Драгосављевић.

На сједници штаба се могло чути да се и даље врше серолошка тестирања у Дому здравља у Српцу којим се утврђује да ли је већ неко прележао корона вирус и да ли је стекао имунитет на ову болест.

Од избијања пандемије вируса корона, на подручју србачке општине укупно је регистровано 19 случајева, од чега се 10 потпуно опоравило од ове болести а двоје лица код којих је регистрован корона вирус преминуло је због компликација узрокованих другим хроничним обољењима.

 

Comments are closed.