Измјена радног времена пошта
20. марта, 2020.
Kонтакт информације Стручно-оперативног тима републичког штаба
20. марта, 2020.

Савјети за воћаре због могућег мраза

Према прогнози метеоролога од недјеље 22. марта нас очекује нагла промјена временских прилика и значајно захлађење са снијегом, док се у ноћи на понедјељак 23. марта очекује појава мраза.

Ово може довести до посљедица по воћке које су, у зависности од сорте, у фази цвјетања до фазе отварања пупољка.

Због тога свим пољопривредницима савјетујемо неколико начина заштите воћки, од употребе фростбустера, система за орошавања воћа, преко димљења у воћњацима паљењем аутомобилских гума, грана, сламе или пиљевине.

У случају димљења највише се препоручује употреба бала сламе, најбоље четвртасте, које се прво поквасе водом и запале. Притом се ствара густ дим који може да заштити воћке до температура од -3 степена.

Воћке се могу заштитити и примјеном аминокиселина које се могу набавити у пољопривредним апотекама, а помажу воћкама да синтетизују аминокиселине без губљења сопствене енергије коју могу да преусмјере на нешто друго, а у овом случају, на мраз. Најбоље их је примијенити дан до два прије мраза, а довољно је једна до двије литре по хектару.

Према прогнозама метеоролога, и у предстојећим данима од понедјељка до сриједе биће хладно са могућношћу јутарњег мраза.

Comments are closed.