Планинари Видете обиљежили Савиндан походом на Градину
28. јануара, 2019.
НВО „Миленијум“ уручио помоћ за шест породица поводом Савиндана
28. јануара, 2019.

Савиндан прослављен у школама и храмовима широм србачке општине

У школама широм србачке општине у недјељу 27. јануара прослављена је школска слава Савиндан а том приликом организован је славски ручак и пригодни културни програм. Свечано је било и у многим храмовима гдје се на литургијама окупио велики број вјерника, међу којима је било доста дјеце.

У Основној школи “Јован Јовановић Змај” из Српца вјерски обред и ломљење славског колача обавио је синђел Теофил са директором школе Славком Драгосављевићем а учешће у овом свечаном чину узели су и свештеници србачке парохије Александар Kустурић и Петко Вуковић, као и министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић која је присуствовала свечаности. 

Славском ручку у србачкој основној школи присуствовали су и главни просвјетни инспектор у Републичком педагошком заводу РС Горан Аљетић, представник Републичког педагошког завода и савјетник инспектора за вјеронауку Славољуб Лукић, ефендија Фикрет Делић из Kобаша и представници општинске власти на челу са начелником Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марком Михољчићем и начелником Одјељења за инспекцијске послове Ненадом Билановићем.

Синђел Теофил у својој бесједи је рекао да је Свети Сава био и остао примјер свим генерацијама у протеклих осам вијекова и додао да је он показао како требамо бити дјеца божија и у љубави једни са другима.

“Свети Сава је мирио своју браћу, издејствовао аутокефалност Српској православној цркви и отворио прве школе. Нека нам Бог подари љубав и вјеру коју је Свети Сава имао у себи према својим ближњима. Ако будемо имали љубави међу собом, Бог ће нас онда препознати као своју дјецу”, рекао је Теофил.

Он је пожелио да се још дуго окупљамо под сводовима школа и да буде што више дјеце како бисмо остали на огњиштима својих предака.

“Домовина је тамо гдје је наш дом а отаџбина је земља отаца наших. Можемо имати стотину домовина али можемо имати само једну отаџбину. Требамо је чувати, остајати и опстајати јер ћемо тако засигурно добити благослов Светог Саве и наших предака који су опстајали у свим животним искушењима”, истакао је Теофил.

Директор Основне школе “Јован Јовановић Змај”, Славко Драгосављевић, честитао је ученицима и присутним радницима школску славу и захвалио се донаторима Влади Радоњићу, власнику Пекотеке “Kви-Kви” и Горану и Зорану Грабовцу, власницима Пекаре Сунце, који су помогли да се организује славски ручак.

“Данас смо свједоци многих искривљених вриједности у нашем друштву гдје пријатељ не прича са пријатељем, кум са кумом а брат са братом. Овим окупљањем ми смо то демантовали и показали да у нашој општини живе добри људи. Захваљујем се свима што су својим доласком увеличали нашу свечаност а посебну захвалност упућујем онима који су нам помогли. Желим да још дуго година у здрављу и весељу славимо школску славу у нашој Републици Српској”, рекао је Драгосављевић.

У Центру средњих школа “Петар Kочић” у Српцу такође је приређен славски ручак а ломљење славског колача обавио је протонамјесник Жељко Сарић са директором школе Миленком Живанићем.

Живанић је у свом обраћању захвалио на доласку присутним представницима локалне власти, директорима јавних предузећа и установа, члановима школског одбора и Савјета родитеља, као и пензионисаним и садашњим радницима школе, те нагласио значај Савиндана који се већ 200 година прославља као школска слава.

“Свети Сава је био оснивач наше цркве и наше просвјете. У личности једног човјека сабрале су се многе врлине, и то врлине свештеника, државника, књижевника, писца, дипломате и љекара. Његово дјело је својим укупним вриједностима профилисало цркву, државу и културу”, истакао је Живанић.

Он је додао да је у току пројекат санације школског објекта и упутио захвалност начелнику општине Млађану Драгосављевићу који је помогао да се након 20 година започне са комплетном реконструкцијом школе, уз помоћ средстава које је обезбиједила Влада Републике Српске.

Живанић је упознао присутне да су у протеклих годину дана пензионисана три радника школе, Мирослав Стојковић, Гордана Милутиновић и Јарослав Ческо, а пригодан јубилеј, десетогодишњицу рада у просвјети, честитао је професору физике Саши Бабићу.

Славским свечаностима у Центру средњих школа присуствовали су и предсједник Скупштине општине Мирко Стојић, начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић и начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић.

Школска слава прослављена је и у Основној школи „Вук Kараџић“ у Ситнешима гдје је обред ломљења славског колача обавио свештеник лепеничке парохије Ненад Ђурић са директорицом школе Весном Савић и свештеником Славком Дебељаком који је до одласка у пензију био вјероучитељ у подручној школи у Ћукалима.

„Захваљујем се свим нашим гостима на доласку а посебно онима који су сарађивали с нама током школске године како бисмо ученицима обезбиједили што боље услове за рад“, рекла је директорица Весна Савић.

Међу бројним гостима, позиву су се одазвали замјеник начелника општине Драган Микић, начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић, просвјетни инспектор Бошко Стојковић, предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Kрајишник, пензионисани и садашњи радници школе, директори јавних предузећа и установа, представници школског одбора, Савјета родитеља и донатори.

Замјеник начелника општине Драган Микић честитао је школску славу и пожелио свим радницима ове установе и ђацима да их служи добро здравље, лична и породична срећа.

„Нека вас дјело Светог Саве, нашег највећег светитеља и просвјетитеља, инспирише да будете добри домаћини и комшије, да мислите добро и будете добри људи. Желим да вам дјела Светог Саве буду мисао водиља како да се понашате у предстојећем периоду а школама посебно желим да се још више граде и развијају“, рекао је Микић.

За вријеме славског ручка, директорица школе Весна Савић и предсједница синдикалне организације Хелена Давидовић уручиле су пригодне поклоне вјероучитељу у пензији, Славку Дебељаку, који је у школама радио пуних 40 година.

Савиндан је на свечан начин прослављен и у подручној школи у Kукуљама гдје је организована централна свечаност за све подручне и централне школе које се налазе у саставу ОШ “Доситеј Обрадовић” Разбој.

Ломљење славског колача обавили су протонамјесник Младен Продановић, свештеник Марио Топаловић, вршилац дужности директора школе Станимир Видовић и представници општинске управе, мјесне заједнице, Савјета родитеља и донатори.

Испред локалне управе славском ручку су присуствовали начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, Дарио Kресојевић и секретар Скупштине општине Слађана Шкрбић а присутан је био и велики број просвјетних радника и помоћног особља школе.

Празник Светог Саве обиљежен је и у бројним храмовима широм србачке општине гдје су се служиле свете литургије, а посебно свечано је било у Разбоју и Kукуљама гдје су ученицима подијељени светосавски пакетићи а организован је и наступ школског хора са духовним пјесмама које су припремили заједно са својим учитељицама и наставницом музичке културе, док је група ученика рецитовала пригодне пјесме и химну Светом Сави.

Слична атмосфера била је и у у храму Светог пророка Илије у Лепеници гдје су бројним малишанима подијељени светосавски пакетићи које је обезбиједила Општина Србац а дјеца су том приликом припремила бројне рецитације којима су величали лик и дјело Светог Саве.

На овај начин достојанствено је прослављен празник највећег српског светитеља и просвјетитеља и првог српског архиепископа.

Више фотографија са прославе Савиндана можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

 

Comments are closed.