Српчани и ове године учествовали на маршу “Стазом егзодуса”
11. септембра, 2020.
Два нова случаја вируса корона у Српцу у протекла два дана
13. септембра, 2020.

Састанак начелника са мјештанима Повелича: Претоварна станица неће угрозити животну средину

Претоварна станица у Повеличу, коју гради Kомунално предузеће “Kомуналац”, неће угрозити животну околину јер ће сав отпад бити прописно затворен и без дужег задржавања отпремљен на регионалну депонију у Рамиће, а да ће то заиста бити тако увјериће се мјештани који ће посјетити сличан објекат у Градишци.

Ово је закључак са данашњег састанка начелника општине Млађана Драгосављевића и његових сарадника са члановима Савјета мјесне заједнице Повелич.

Након што је објављена информација у јавности о изградњи претоварне станице, један број мјештана Повелича изразио је бојазан да ће на овај начин бити депонован отпад у њиховом селу са привремене депоније у Српцу, што ће негативно утицати на животну средину и угрозити здравље становништва.

Начелник општине Млађан Драгосављевић оповргао је ове наводе и рекао да је овај проблем исполитизован јер нема никакве бојазни да ће доћи до еколошког загађења.

“У изградњи претоварне станице смо се послужили праксом других општина које су добро ријешиле проблем одвоза отпада на регионалну депонију и испоштовали техничке процедуре како би све било урађено на безбједан начин по околне мјештане”, рекао је начелник Драгосављевић.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић рекао је да ће станица служити да се отпад пребаци из мањих камиона у полуприколицу већег капацитета. То ће функционисати на начин да ће се полуприколица, након што прими отпад прописно затворити, а након што се у потпуности напуни, отпад ће се одвести у Рамиће без било каквог депоновања на земљиште у Повеличу.

“Самим тим то неће довести до загађења околине јер исти систем функционише у Градишци гдје се претоварна станица налазиоко стотину метара од најближих кућа, док су у Повеличу смјештене још даље. Локација у Повеличу је била најадекватнија јер се налази на путу до Рамића, има добру саобраћајну повезаност, прикључење на воду и струју, а ријешено је и питање власништва земљишта за изградњу станице”, рекао је Kресојевић.

Директор Kомуналца Богољуб Билановић рекао је да ће се значајно смањити трошкови транспорта отпада на регионалну депонију јер ће се умјесто количине отпада од пет тона, колико се до сада могло превести у једном наврату, сада моћи превести 25 тона за исти трошак горива.

“По одласку једног камиона морали смо издвојити око 100 KМ тако да се може увидјети колике ће то бити уштеде за наше предузеће јер ћемо мјесечно транспортовати око 150 тона отпада”, рекао је Билановић.

Вриједност радова на изградњи претоварне станице износи 70 хиљада KМ. У плану је и набавка нове полуприколице и камиона тегљача а укупна инвестиција износиће око 120 хиљада KМ.

Чланови Савјета мјесне заједнице Повелич су рекли да су били скептични у вези овог пројекта због потенцијалног угрожавања животне околине, али су прихватили гаранције локалне управе да неће доћи до депоновања отпада на земљиште у кругу станице јер ће у том случају јавно изразити свој протест.

Такође ће се од стране локалне управе изаћи у сусрет и омогућити једном броју Повеличана превоз до претоварне станице у Градишци како би се увјерили да све функционише у складу са еколошким прописима и да нема опасности по животну околину.

 

Comments are closed.