Драгољуб Сивац из Разбоја Љевчанског добио нови дом
8. јуна, 2021.
Реконструкција главног цјевовода дужине 2,7 километара при крају
10. јуна, 2021.

Саопштење за јавност Борачке организације Србац поводом пресуде генералу Ратку Младићу

Борачка организација општине Србац оштро осуђује пресуду жалбеног вијећа Механизма за кривичне судове у Хагу којом је јуче у другостепеном поступку потврђена првостепена пресуда и командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић осуђен на казну доживотног затвора.

“Ово је само једна у низу пресуда у којој се војно-политичком руководству једне стране покушава наметнути сва кривица за дешавања у периоду ратних збивања од 1992-1995, док се војно-политичка руководства друге двије стране, односно друга два народа ослобађају сваке одговорности.

У тренутку када је Хашки трибунал пред затварањем, можемо рећи да његова улога није испуњена. Чињеница је да овај суд као ни ова пресуда нису допринијели помирењу међу народима Босне и Херцеговине, а толико се често помињала и “бранила” ова теза као разлог самог оснивања суда.

Хашки суд је коначном пресудом генералу Младићу још једном показао да није суд правде, него суд политике. Током свог дјеловања овај суд се на бруталан начин односио према Србима и није помогао у процесу помирења, напротив – својим дјеловањем је направио још већи јаз и незадовољство међу народима који живе у БиХ.

По пресудама Хашког трибунала, српске жртве скоро нису ни постојале, а они коју су чинили ужасне злочине према српском народу, или нису ни процесуирани или су добили ослобађајуће пресуде и проглашени су невиним, док је српско политичко и војно руководство према мјерилима Хашког трибунала криво за све, што једноставно не одговара чињеничном стању.

Међутим, без обзира на љагу коју покушавају бацити на припаднике народа који се увијек кроз историју борио на правој страни, против злочиначких идеологија и страдао у процентима који су међу највишим у свијету, из посљедњег рата на понос и вјечност остаје нам наша највећа побједа која јесте, и која ће остати неспорна чињеница, а то је наша Република Српска”, наводи се у саопштењу Борачке организације општине Србац.