Нова три случаја вируса корона у Српцу
24. јула, 2020.
Нови случајеви вируса корона у Српцу, заражене двије млађе особе
25. јула, 2020.

Саопштење Борачке организације Србац поводом иницијативе Асоцијације “Ствараоци Републике Српске”

Борачка организација општине Србац издала је саопштење за јавност поводом иницијативе Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ за измјенама и допунама Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске према којима би се, како кажу, стекли услови за остваривање одређених права-новчаних примања, лицима који су сами себи додијелили „титулу ствараоци Републике Српске“, а коју су подржале све „српске политичке партије“ из Републике Српске које имају своје посланике у Народној Скупштини Републике Српске.

У саопштењу се каже да поводом учесталих медијских наслова који су пласирани у јавност, Борачка организација општине Србац обавјештава своје чланове и јавност да не прихвата наведене измјене и допуне овог закона према којима би права и новчане накнаде могла остваривати и лица која нису била укључена у ратна дејства, односно лица која нису директно учествовала у рату за слободу грађана Републике Српске као припадници Оружаних снага Републике Српске / Војска Републике Српске и припадници МУП-а Републике Српске / , без обзира што се та лица називају „Ствараоци Републике Српске“.

“Не умањујући заслуге наведене Асоцијације, сматрамо да ипак највеће заслуге за стварање Републике Српске припадају нашим демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима, нашим погинулим саборцима и члановима њихових породица који на жалост ни до данас нису сви адекватно збринути сходно жртви који су поднијели при стварању Републике Српске”, стоји у саопштењу.

Даље се каже да се овим путем не жели умањити и обезвриједити допринос у стварању Републике Српске и осталим актерима тога времена, али он се не може поредити са нашим доприносом нити је то уопште мјерљиво.

“Уколико је потребно да се истима и неким другима Република Српска одужи за допринос у стварању Републике Српске, нека се то уради кроз неки други Закон или пропис Републике Српске а не кроз Закон о правима бораца , војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске”, каже се у саопштењу.

Такође се наводи да износи који су се појавили у медијима, уколико су тачни, као висина новчане надокнаде за „Ствараоце Републике Српске“, за Борачку организацију општине Србац су апсолутно неприхватљиви.

“Ти износи су за припаднике борачких категорија недокучиви, нереални и енормно високи, и што не рећи и увредљиви”, наводи се у саопштењу.

Борачка организација општине Србац овом приликом још једном подржава закључке са задње сједнице Предсједништва БОРС у којима се тражи од Владе Републике Српске побољшање материјалног положаја борачких категорија грађана кроз повећање личних и породичних инвалиднина, висине мјесечног и годишњег борачког додатка као и укупног статуса борачких категорија грађана у друштву. Такође се тражи од руководства БОРС да истраје у овим захтјевима.